h1

Trampar i keyesträsket igen

februari 13, 2007

När det gäller pappersböcker svämmar mitt hem över av olästa exemplar, och mitt liv känns stundvis som en enda lång kamp för att inte bara inse att man inte hinner läsa allt man vill, utan också acceptera detta faktum. Därmed inte sagt att allt jag läser alltid är noga övervägt och mycket kvalitativt, men ni kanske förstår grejen i alla fall. Fast när det kommer till ljudböcker är situationen alldeles annorlunda. Den påminner mer om mitt läsande i barndomen, när jag ständigt levde omgiven av för få olästa böcker och läste i princip vad som helst, bara det var en bok. Kanske inte riktigt – Agatha Christie gick jag bet på när jag vara elva. Men Tvillingdetektiverna läste jag, även om jag inte ens tyckte att de var värst bra. De var ju böcker, liksom.

Ljudböcker är typ samma sak. Detta eftersom deras andel av bokmarknaden fortfarande är försvinnande liten och eftersom min ekonomi inte riktigt medger till att jag lägger ut sådär mycket pengar på en bok jag förmodligen bara kommer att läsa en gång. Jag tyr mig till bibliotekens utbud, och läser alltså nästan vad som helst bara det kan tas in genom öronen.

Det här leder till att jag mot bättre vetande lånar hem sånt som Marian Keyes Änglar. Jag hinner inte ens lyssna genom första cd:n innan en av mina vänner får höra en lång utläggning från min sida, där jag jämför Keyes med snabbmat och frågar mig varför jag tror att det här ska vara en bra idé. Man tror att det här är vad man vill ha, men man borde veta bättre. Jag har konsumerat en del Keyes, hon kan eventuellt funka om man är på rätt humör, men just den här boken har jag aldrig känt något behov av att läsa. Tills jag hittade den i cd-form.

Så jag lyssnar och suckar ljudligt till en början. Frågar mig varför huvudpersonen Maggie i likhet med alla kvinnor i Marian Keyes böcker är småkorkad och lite fånig bara för att hon ska vara kvinnlig. Är det meningen att jag ska känna igen mig i det här? När Maggie lämnar Irland för soliga L.A. blir det ännu värre. Varning för en jättedos utseendefixerad hollywoodvärld. Keyes har nog nån sorts poäng här, jag uppfattar lite vagt varefter handlingen framskrider att hon försöker få både Maggie och läsaren att förstå hur sjuk hollywoodvärlden är. Tack, jag hade kunnat räkna ut det på betydligt färre cd-skivor.

Bland det som framkallar suckar finns Maggies inställning till den lesbiska kvinna som figurerar i väninnans bekantskapskrets. Det görs en sådan affär av kvinnans läggning, Maggie blir så obekväm i hennes sällskap, fast hon inte vill, fast hon försöker vara så politiskt korrekt som möjligt. För Maggie har minsann inte träffat någon lesbisk person tidigare. Är det meningen att vi verkligen ska gå på att kvinnor i trettioårsåldern i dagens Dublin beter sig så här? Nog för att Irland är katolskt, men det här är väl ändå att ta i?

Men okej. Boken tar sig faktiskt under senare halvan. Keyes lägger in en bakgrundshistoria som till en början portioneras ut i små intresseväckande bitar. Den delen gillar jag, men sedan saboterar författaren det hela genom ett sockersöt hollywoodslut. Slutet i sig var rart så det räcker, vi behöver liksom inte vältra oss i gullighet.

Annonser

3 kommentarer

  1. Känner igen mig i att man hör på mycket man inte skulle läsa, bara för att det är CD-böcker. (Och vad är det för uttryck egentligen, ”CD-bok”?) Håller på med En blomma i Afrikas öken av just denna orsak. Har du hört (eller läst) den?


  2. MalinJohanna: Jag har t.o.m. läst den, för några somrar sedan. Intressant berättelse, men torftigt språk.


  3. Jag har så blandade åsikter om Keyes. Det är verkligen som snabbmat, man mår lite illa efteråt även om man trott att det skulle vara en bra idé. Gillar att hon lägger in element som inte är SÅ vanliga eller speciellt romantiska/feelgood, men är inget fan av alla stereotyper hon slänger sig med.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: