h1

Hallelujah

februari 19, 2007

Det är mååndag morgon, och mitt huvud känns så tungt… Eller äh. Jag är bara lite för medveten om att jag minsann har saker att uträtta och att jag saknar lite av den inspiration som krävs för att komma igång. Likaså är jag medveten om att morgonen enligt de flesta människor var förbi redan när jag vaknade.

Winamp slumpar fram Peter Jöbacks svenska version av Hallelujah åt mig, bland de 5500 låtarna i mediabiblioteket. Jag höjer ett litet ögonbryn, för låten är i högsta grad aktuell just nu men det borde ju inte winamp kunna veta. Jag lyssnar ändå, begrundar och kommer till att jag inte är helt bekväm med att den svenska versionen heter Decembernatt och har ett återkommande jul- och vintertema. Dessutom känns Jöbacks sånginsats lite för osorgsen.

Jag tuggar och analyserar Hallelujah vid varje givet tillfälle numera. Det finns så många versioner, och de skiljer sig en aning från varandra allihop. Jag fascineras av låtar som finns i många coverversioner. Det är minsann ingen nyhet. Men just den här låten blev plötsligt extra intressant i och med att den togs med i körens repertoar. Jag gjorde dessutom ett hopp rakt ut i det okända under fredagens övning när jag anmälde mig frivillig att sjunga solo i en av verserna. Det är läskigt på allvar, jag brukar bli nervös av att ensam sjunga så att andra kan höra, av att bara ha min egen röst att lita till och inga andra röster att gömma mig bakom. Jag blev nervös bara av att sjunga min vers inför resten av de körmedlemmar som var på plats. Jag har hunnit fråga mig varför jag ger mig in i det här. Samtidigt vet jag mycket väl varför. Hoppa nu eller fega ur för resten av livet. Det blir inte lättare att våga nästa gång tillfället kommer.

2 kommentarer

  1. ”Jag är bara lite för medveten om att jag minsann har saker att uträtta och att jag saknar lite av den inspiration som krävs för att komma igång.”

    Usch ja… låter alldeles för bekant. Sitter här och försöker ta tag i allt det jag borde göra, men det verkar vara fullständigt omöjligt, och jag tar och skyller på min förskräckliga förkylning.

    För övrigt visste jag inte om att det finns en svensk version på Hallelujah, i mitt musikbibliotek finns bara en engelsk version av Jeff Buckley. Blev nyfiken och ska nog ta och leta fram Jöbacks version så jag får höra.


  2. Min dotter älskar Hallelujah, den version som Lucky Jim sjunger. Hon vill ha den på sin begravning säger hon! Tydligen är ursprungsversionen skriven och sjungen av Leonard Cohen, men den har jag inte hört.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: