h1

Teprovning

februari 21, 2007

Likt Helena tänkte jag också börja blogga om de tesorter jag dricker. (Detta naturligtvis helt osjälviskt, enbart som upplysning och inspiration för tedrickande bloggläsare, men om du råkar vara marknadsförare på ett tebolag och vill sprida ordet om en ny tesort så är jag inte främmande för lite gratisprover… ;))

Lämplig start på tebloggandet kan ju senaste inköpet vara. Jag har egentligen haft köpförbud gällande te på grund av trängsel i skåpen, och hade därför helt missat att Nordqvist har börjat sälja vitt te i en förpackning med fyra olika smaker – grape/aloe vera, grape/jordgubb, päronträdgård (äpple, päron och grenadine) samt den något otippade blåbärsmuffins. Eftersom jag har använt upp två mindre omtyckta sorter tyckte jag att jag kunde vara värd att få köpa en ny sort, som ju dessutom var fyra i en – utan att för den skull ta upp mer utrymme i skåpet. Som hittat!

Vitt te är ju det senaste, nu när allt fler börjar ha vant sig vid grönt och rött te. Nordqvist hakar på trenden, men känns inte helt pålästa. Enligt förpackningens instruktioner ska man hälla kokande vatten över teet. I enlighet med mina tidigare erfarenheter av vitt te får vattentemperaturen inte överstiga 70 grader, eftersom kokande vatten förstör smaken. Fast det här kanske bara är en myt? Vitt te ska i vilket fall som helst vara ännu hälsosammare än grönt och svart te. Wikipedia hänvisar till en undersökning som visat på högre antibakteriell effekt hos vitt te jämfört med grönt.

Jag är inte så förtjust i rent vitt te, tycker att smaken och doften påminner väl mycket om vått hö. Smaksatt vitt te kan däremot vara riktigt gott, därmed välkomnar jag tillskottet till det ganska magra utbudet. Smakerna funkar också bra. Jag inledde naturligtvis med det som lät mest fascinerande – blåbärsmuffins, och det var inte alls dumt. Man kunde faktiskt känna smaken av någon sorts blåbärsbakverk, i varje fall när man visste att det var den man skulle leta efter. Därefter har jag i rask takt betat av de tre övriga smakerna. Gemensamt för alla fyra är att de har en mycket mild smak. Kan mycket väl tänka mig att man kan hälla i sig många koppar om dagen av det här teet i och med att smaken är så här pass mild. Blåbärsmuffinsteet sticker ut genom sin något udda smak, likaså varianten med grape och jordgubbe som jag också tyckte bra om. De båda andra var helt okej, varken enastående eller otrevliga.  Jag ser två möjligheter med den här tesamlingen – antingen blir den en långvarig favorit, eller också tröttnar man snabbt på grund av de försiktiga smakerna. Ändå tycker jag att det är skönt att teerna inte känns plastigt och konstgjort översmaksatta.

9 kommentarer

 1. Oj, intressanta smaker. Blåbärsmuffins! Kanske man borde prova. 🙂

  Jag har en massa tesorter att skriva om, kanske börjar bli dags.


 2. Helena: Vi får väl göra ett tebyte… Jag postar en Nordqvistlåda åt dig, så får du skicka nåt svenskt te hitåt, nån av alla de sorter jag suktar efter. 🙂


 3. Hmmm, enligt min erfarenhet så är det bäst att inte ha vitt te i allt för varmt vatten. Blir beskt. Brukar först koka upp vattnet och sedan låta det stå en stund över värmeljus så att det får en bra temperatur. Njutbart och gott i stora mängder.

  peace


 4. Javisst, varför inte! Är det något särskilt du vill ha?


 5. oooooo!!!! ljuvlig bild där uppe!
  och en post om TE! alldeles fantastiskt!;)
  *fascinerad av din blogg*
  vem är du annars?


 6. Kul att du flyttat till en ”riktig” plattform. Mycket mer estetiskt tilltalande blogg här!


 7. Kul att du har börjat skriva om te. Jag skriver själv om te och lite olika tesorter på sajten http://www.omte.se.

  Det stämmer det där som du skriver om temperaturen. När det gäller grönt och vitt te bör inte temperaturen vara för hög, så undvik kokhett vatten.


 8. Jag undrar vilken sorts rent vitt te du provat som du tyckte doftade vått hö? Jag kan hålla med om det du skriver, men själv tycker jag att den renaste smaken av vitt te är det enda riktiga. Kontakta mig gärna via vårt kontaktformuläret på vår sida.
  Hälsningar Eva


 9. Bara namnet ”Creamy Rooibos” låter otroligt frestande. Jag köpte ett rooibos som heter ”Stormnatt” eller något liknande (jag kan inte titta efter eftersom det står i ett skåp hemma i Sverige) och det var helt fantastiskt. Jag älskar rooibos.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: