h1

Vem vågar sommaren?

mars 13, 2007

För två-tre år sedan läste jag Ingen grekisk gud, precis av Katarina Kieri, och njöt storligen av hennes språk, hennes berättande, de små sympatiska detaljerna och hennes skönt trovärdiga berättelse. Jag har av någon outgrundlig anledning fortfarande inte kommit mig för att läsa uppföljaren Dansar Elias? Nej!, däremot hittade jag hennes romandebut Vem vågar sommaren? i universitetsbibliotekets nyhetshylla för inte så länge sedan.

Jag känner fortfarande igen hennes språk och omsorgen om detaljerna, även om omställningen efter sparsmakade och kärnfulla Bonjour Tristesse till en början är kännbar. Därmed inte sagt att Kieri skulle vara särskilt pratig, snarare känns väl de flesta romaner av senare datum pratigare än just Bonjour Tristesse. Kieri är mycket för de små detaljerna kring huvudpersonen, men hon berättar om dem precis så lagom poetiskt att läsningen blir en njutning.

Bokens huvudperson Majken Niska är frånskild tvåbarnsmor i medelåldern. Medan barnen firar semester med sin far bor hon i ett lånat torp på landet. Och ja, här har vi bokens handling i ett nötskal. Medelålders kvinna i lånad sommarbostad allt medan dagarna går. På det yttre planet händer det sannerligen inte mycket, men stillheten och den relativa kravlösheten i sommarbostaden ger Majken utrymme att fundera över det ena och det andra i sitt liv. Jag blir fäst vid det stillsamma och småskaliga, och håller förskräckt andan när Majkens handlande börjar antyda att här kan vara något dramatiskt under uppsegling. Alarmet visade sig dock vara falskt. Just i den här boken är jag så nöjd så med att följa Majkens kontemplativa tillvaro, för att den är så snyggt berättad, och för att hon kommer med en del intressanta iakttagelser. Speciellt fascinerad är jag av likheterna mellan hennes norrländska bakgrund och min egen österbottniska.

Katarina Kieri: Vem vågar sommaren? Norstedts 2006, 200 s. ISBN: 9113016199

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: