h1

Påsk med ortodoxa drag

april 8, 2007

Till familjens påstraditioner har de senaste åren hört ett besök i den ortodoxa kyran. Så även igår, när vi råkade anlända just när processionen runt kyrkan inleddes. Ut strömmade mängder av människor med ljus i händerna. Ett varv runt kyrkan, väntan på att alla skulle hinna ut ur kyrkan – och sedan stängdes kyrkportarna. Man läste det stycke ur Markusevangeliet som beskriver kvinnornas upptäckt av den tomma graven, man konstaterade på flera olika språk att Kristus sannerligen är uppstånden och sedan öppnades dörrarna till kyrkans ljus och värme, och vi klämde oss in från kylan och den nyfallna snön.

Påskens budskap är så stort att man inte alltid klarar av att beröras av det. Det är stort, och välkänt, och ibland försvinner det i allt det välkända, ibland blir det mest en upprepning av något redan bekant. Sådär att man inte hinner höja på ögonbrynen. Igår däremot, då kunde jag känna skälvningen av det stora i påskens händelser. Vandringen i mörkret runt kyrkan är medvetet symbolisk. Igår blev symboliken ännu starkare genom snön och kylan. Sedan trängde vi oss in i kyrkan, så att nästan alla fick plats i själva kyrksalen. Där står vi, tätt sammanpressade, främlingar och vänner sida vid sida. Olka nationaliteter, olika samfundstillhörigheter. Det är också stort. Och det ortodoxa är än en gång så vilsamt skönt. När annars är något på samma sätt både främmande och tryggt? Det är annorlunda än det jag är van med, och samtidigt så lätt att ta del av fast man inte förstår allt, fast sedvänjorna skiljer sig åt. I min föreställningsvärld är den ortodoxa kyrkan det karismatiskas motsats, så måste det vara. Däri ligger nog förklaringen till att det känns  tryggt, trots att det inte är hemma.

One comment

  1. Intressant. 🙂 Hoppades själv få uppleva en ortodox påskgudstjänst, i Uspenskijkatedralen i Helsingfors, men lyckades inte. Istället blev det ett vackert passionsspel som jag nyss har bloggat om.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: