h1

Svenskarnas favoritböcker

april 9, 2007

Ramlade över en litterär lista igen. Den här gången är listan mycket välbekant, jag skrev faktiskt ut motsvarande lista på papper under gymnasieåren, i syfte att läsa alla böckerna. Det handlar alltså om de av svenska folket framröstade bästa svenskspråkiga böckerna. Ett sorts ”hur mainstream-svensk är din läsning”, ungefär. Fetstilta titlar har jag läst.

1. Romanen om utvandrarna – Vilhelm Moberg (Fantastisk berättelse.)

2. Pippi Långstrump – Astrid Lindgren (O ja, många gånger, även som kurslitteratur.)

3. Bröderna Lejonhjärta – Astrid Lindgren (Även denna har lästs mer än en gång.)

4. Romanserien “Stad” – Per Anders Fogelström (Tja, delvis. Jag har börjat, kan man säga. har läst de två första böckerna, och sedan kommit av mig lite. Planerar att läsa de återstående tre delarna vid tillfälle.)

5. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige – Selma Lagerlöf (Jag läste halva i sexårsåldern, så egentligen är det lite fusk att markera den som läst…)

6. Emil i Lönneberga – Astrid Lindgren (Läst, omläst, och läst igen. Har ett slitet exemplar som jag har ärvt av moster.)

7. Röde Orm – Frans G. Bengtsson (Har tänkt läsa någon gång.)

8. Mio, min Mio – Astrid Lindgren (Läst flera gånger. Minns att jag fascinerades av likheterna med folksagan senast jag läste om den.)

9. Ronja rövardotter – Astrid Lindgren (Jag blir helt lyrisk av den här boken, så förtjust är jag i den. Så bra. Kan läsas ungefär hur många gånger som helst, och på många olika sätt. Läste den senast i höstas, och då hade jag bara ögon för relationerna.)

10. Juloratoriet – Göran Tunström (Den här läste jag när jag var 16-17 år, och blev rätt besviken eftersom den inte var så bra som ”alla” sa.)

11. Jerusalem – Selma Lagerlöf (En av de bästa berättelser jag har läst. Filmen är också underbar, men boken är som vanligt ännu bättre. Åh, dessa personer. Åh, deras skiftande drömmar och önskningr, åh deras förändring, och åh, hur den beskrivs.)

12. Aniara – Harry Martinson (Delvis läst. Ingick som kurslitteratur i min litteraturhistoriska kurs (ingår fortfarande), och jag försökte stressläsa den inför ett seminarium. Ingen bra idé. Jag tror att den är bra, men jag har inte sett det med egna ögon än.)

13. Simon och ekarna – Marianne Fredriksson (Det här är en sån där bok som jag kopplar till en specifik händelse. Minns nämlien att jag läste den på en resa till Sverige för att hälsa på brevvännen Åsa. Seg upptakt, men berättelsen grep mig så småningom och blev riktigt bra.)

14. Händelser vid vatten – Kerstin Ekman

15. Ondskan – Jan Guillou (Planerar att läsa med öronen vid lämpligt tillfälle emedan Åbo stadsbibliotek har den som cd-bok.)

16. Jack – Ulf Lundell

17. Den allvarsamma leken – Hjalmar Söderberg (Vacker och mycket tragisk kärleksskildring. Jag har också läst Gun-Britt Sundströms För Lydia, som berättar samma historia ur annan synvinkel och i annan tid. Intressant experiment.)

18. Mor gifter sig – Moa Martinson (Läste den någon gång i gymnasiet, dessvärre har den inte lämnat några djupare spår.)

19. En komikers uppväxt – Jonas Gardell (Även denna är kopplad till en sverigeresa, då jag minns att jag läste ut den på båten hem från Umeå för flera år sedan. Förstod aldrig varför folk tyckte att den var rolig, jag fann den tragisk och obehaglig – men bra.)

20. Böckerna om Bert – Anders Jacobsson/Sören Olsson (Har läst de flesta, utom de sista. Inget jag har behov av att återvända till, men i den där åldern kastade man sig över det mesta, oavsett om man tyckte att det var bra eller mindre bra. Minns att jag tyckte bäst om Sonja Härdins illustrationer.)

21. Kejsaren av Portugallien – Selma Lagerlöf (Planerar att läsa den någon gång i framtiden – det är ju Lagerlöf…)

22. Strändernas svall – Eyvind Johnson

23. Nässlorna blomma – Harry Martinson

24. Doktor Glas – Hjalmar Söderberg

25. Dvärgen – Pär Lagerkvist (Ännu en titel från den litteraturhistoriska kursen. Den här ingick bland de texter som skulle avhandlas i en uppsats om ondska, tillsammans med Kafkas Processen, Atwoods Kattöga och Conrads Mörkrets hjärta. Ingen favorit direkt, jag tyckte bättre om Barabbas.)

26. Den som vandrar om natten – Marianne Fredriksson

27. Jag saknar dig, jag saknar dig – Peter Pohl (Den här läste jag två gånger. En gång i högstadiet, och en andra gång under folkhögskoleåret. Läste, grät, och levde mig in i boken.)

28. Anna, Hanna och Johanna – Marianne Fredriksson (Mera gymnasieläsning. Kommer ihåg att jag var mycket fascinerad av den här romanen, och att jag försökte få alla i min omivning att läsa den för att få lite diskussionspartners.)

29. Böckerna om Sune – Anders Jacobsson/Sören Olsson (O ja, även dessa har lästs, ungefär fram till de böcker som kom i början av 90-talet. Fast jag tycker att Sune gör sig bättre på film, eller allra helst som adventskalender.)

30. Din stund på jorden – Vilhelm Moberg

31. Vinterviken – Mats Wahl (Tonårsnostalgi!)

32. Tordyveln flyger i skymningen – Maria Gripe (Läst och omläst. Fascinerar på mer än ett plan.)

33. Villospår – Henning Mankell (Om det här är den bok jag tror att den är så har jag läst den. Faktum är att den är den enda av Mankells deckare som jag har läst i bokform, och inte lyssnat till.)

34. Vägen till klockrike – Harry Martinson

35. Markurells i Wadköping – Hjalmar Bergman

36. Barabbas – Pär Lagerkvist (Gymnasieläsning, tror jag köpte den i Akademibokhandeln under en resa till Stockholm 1998. Intressant.)

37. Agnes Cecilia: en sällsam historia – Maria Gripe (Läste som barn i bokform, lyssnade på som finsk ljudbok under ett av de första åboåren. Tycker för övrigt bättre om omslaget med dockan, än om det med trädgården.)

38. Molnfri bombnatt – Vibeke Olsson (Den här vill jag verkligen läsa… någon gång.)

39. Vendetta – Jan Guillou

40. Den femte kvinnan – Henning Mankell

41. Mördare utan ansikte – Henning Mankell

42. Ormens väg på hälleberget – Torgny Lindgren

43. Böckerna om Alfons Åberg – Gunilla Bergström (Knappast har jag läst alla, men rätt många.)

44. Alla vi barn i Bullerbyn – Astrid Lindgren (Likt de flesta av Astrid Lindgrens böcker har jag läst den här mer än en gång.)

45. Trägudars land – Jan Fridegård

46. Vem älskar Yngve Frej? – Stig Claesson

47. Steget efter – Henning Mankell

48. Saknaden – Ulf Lundell

49. Den vita lejoninnan – (Henning Mankell Den här lyssnade jag nyligen på som cd-bok. Wallander leker hjälte, får mig att misstänka att han är något av Mankells alter ego.)

50. Rid i natt – Vilhelm Moberg

51. Bombi Bitt och jag – Fritiof Nilsson Piraten

52. Madicken – Astrid Lindgren (En barndomsfavorit, fast Madicken och Junibackens Pims var faktiskt ännu bättre.)

53. Gentlemen – Klas Östergren

54. Lars Hård – Jan Fridegård

55. Raskens – Vilhelm Moberg

56. Gäst hos verkligheten – Pär Lagerkvist

57. Kallocain – Karin Boye (Planerar att läsa den här någon gång, jag har ju en liten svaghet för dystopier, även om de får mig illa till mods.)

58. Kvartetten som sprängdes – Birger Sjöberg

59. Hans nådes tid – Eyvind Johnson

60. Rövarna i Skuleskogen – Kerstin Ekman

61. Hummelhonung – Torgny Lindgren

62. Janne, min vän – Peter Pohl (Har läst den två gånger. Första gången lämnade den mig tämligen kall och ointreserad. Andra gången, efter att ha hört Maria Nikolajeva prisa den i olika tonlägen under en föreläsningsserie, kunde jag inte för mitt liv begripa hur jag hade kunnat läsa boken och inte tycka om den.)

63. Bara en mor – Ivar Lo-Johansson

64. Ett drömspel – August Strindberg (Den här har också varit kurslitteratur, fast jag läste den aldrig.)

65. Bränt barn – Stig Dagerman

66. Stjärnor utan svindel – Louise Boije af Gennäs (Mera Gymnasieläsning. Den här boken gjorde mycket stort intryck på mitt 16-17-åriga jag.)

67. Bock i örtagård – Fritiof Nilsson Piraten

68. Blindgång – Marianne Fredriksson (Tror att jag läste den efter rekommendation av My, i alla fall minns jag att hon tyckte mycket om den. Så även jag. Läst i början av min Marianne Fredriksson-period i gymnasiet, kanske var det den här romanen som utlöste perioden?)

69. Böckerna om Karlsson på taket -Astrid Lindgren (Jag hör till dem som gillar Karlsson, trots alla hans osympatiska drag. Jag säger inte att jag skulle vilja umgås med honom om han fanns på riktigt, men han är underbar att läsa om. Framkallar minnen av en bilresa från morföräldrarna när mamma satt i baksätet med mig och läste högt ur ett biblioteksexemplar av Stora boken om Karlsson på taket.)

70. Comédia infantil – Henning Mankell

71. Herr Arnes penningar – Selma Lagerlöf (Åh, jag borde verkligen läsa den här. Äger den numera i två exemplar, och inte ett enda har blivit läst av mig men nog av tidigare ägare, får man väl hoppas). Exemplar nummer ett är av sämre kvalitet, men har affektionsvärde som reseminne eftersom det köptes vid ett besök på Gefle Antikvariat. Tror att det handskrivna kvittot fortfarande finns kvar i boken…)

72. Miranda och pärlhalsbandet – Kerstin Sundh (Tyska kusinen läste och älskade, efter att ha hittat boken i en annan kusins bokhyllor. Jag följde naturligtvis hennes exempel.)

73. Romanen om Olof – Eyvind Johnson

74. Vävarnas barn – Per Anders Fogelström

75. Pappan och havet – Tove Jansson (Begrep den inte som barn och tonåring, tyckte bara att den var tråkig. Läste om den under min första litteraturvetenskapliga kurs och skrev en berättarteknisk analys av den – min första ”vetenskapliga” text, den i aboensiska litteraturvetarkretsar ack så välkända pappanåhavet-uppsatsen. Hur som helst fick jag en rejäl aha-upplevelse av den under läsningen inför uppsatsen, och anser den numera vara Fantastisk med stort F.)

76. Tjuven – Göran Tunström

77. Häxringarna – Kerstin Ekman (Läst någon gång under gymnasieåren. Det slår mig nu hur oerhört mycket litteratur jag klämde i mig under de där tre åren.)

78. Vinter i paradiset – Ulf Lundell

79. Coq rouge – Jan Guillou

80. Böckerna om Kulla-Gulla – Martha Sandwall-Bergström (… fast inte alla, ungefär de fyra första. Läst dem i högstadiet, tror att det kanske var lite för sent – eller lite för tidigt, beroende på vilken typ av läsupplevelse man är ute efter.)

81. Vi på Saltkråkan – Astrid Lindgren (Ännu en barndomsfavorit. Fick den av morföräldrarna i julklapp, minns hur jag grät när jag läste om Pelles döda kanin. Mitt exemplar användes också somhögläsningsbok i klassen, måste ha varit i ettan eller tvåan.)

82. Evas bok – Marianne Fredriksson

83. Skuggan över stenbänken – Maria Gripe (Åh, vad allt har inte den här boken gett mig genom åren?)

84. Fru Björks öden och äventyr – Jonas Gardell

85. Kvinnor och äppelträd – Moa Martinson

86. Merabs skönhet -Torgny Lindgren

87. Frestelsernas berg – Jonas Gardell (Jodå, den här har jag läst, under mina läsande gymnasieår. Däremot minns jag inte mycket av handlingen, tror att det var något om en familj i sönderfall och en missbrukande son.)

88. Böckerna om Pettson och Findus – Sven Nordqvist (Jamen naturligtvis.)

89. Statarna – Ivar Lo-Johansson

90. Fiendens fiende – Jan Guillou

91. Dikter – Karin Boye (Har läst en del, men inte hela. Ska läsa… någon gång, lite i taget.)

92. Kyssen – Ulf Lundell

93. Barnens ö – P C Jersild

94. Utvald att leva – Jerzy Einhorn

95. Clownen Jac – Hjalmar Bergman

96. Löwensköldska ringen – Selma Lagerlöf (Läste under senaste jullov, inte i klass med Jerusalem, men klart läsvärd.)

97. Mormor gråter och andra texter – Jonas Gardell

98. Syndafloden – Marianne Fredriksson (Lyssnade till som kassettbok den där sommaren i gymnasiet när jag målade ladugården. Minns att jag splade kassetterna i traktorradion, med dörrarna öppna. Boken var bra, och Noaskildringen intressant.)

99. Efter floden – P C Jersild

100. Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen (Läst i gymnasiet, och senare. Mycket, mycket bra – både skildringen och formen.)

6 kommentarer

 1. GGGGGGGGG-HHHHHH. Huu.
  Vilken lång lista. Jag har kanske läst en handfull av dem, haha. Nåja, lite fler kanske. Men jag räknade inte. Jag blundade och bläddrade snabbt neråt, hahaha.

  Men vet du vad? Jag har skrivit en bloggpost om en lista om innehåller 500 böcker, och som dessutom rankats med poäng. DET DU! På MIN blogg; en lista! Otroligt =)

  Men jag skriver nog mycket skit om den listan också, haha. Har dock länkat till listan, hade blivit för långt att skriva in alla böcker.


 2. Rolig lista!
  Blev som vanligt irriterad över hur många svenska klassiker man fortfarande har olästa!

  En sak jag reagerade på:
  6:e Hamilton-boken på 39:e plats. Den första på 79:e! Okej Vendetta är bra, men det är ändå ganska nämnvärt!


 3. En läsupplevelse som berörde mig otroligt var den som vandrar om natten. Den kan verkligen rekommenderas!


 4. Johanna: Tack för rekommendationen, ska lägga den på minnet.


 5. En boklista till

  Fr Ika: Svenskarnas favoritböcker.
  1. Romanen om utvandrarna – Vilhelm Moberg (Men jo. Jag älskar hela serien, speciellt delarna precis i början, och kapitlet i slutet av sista boken, det som heter "Den tredje kistan." Har &…


 6. Jag har läst flera men inte alla. Just ”En komikers uppväxt” har ju gått som film på TV. Mycket bra men samtidigt fruktansvärt obehaglig. Hur Juha sviker sina verkliga vänner för att få vara med de tuffa killarna. Hur han fortfarande känner sig som en fegis när han träffar en av de tuffa killarna som vuxen. Livet är totalt orättvist!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: