h1

Småflicksideal

april 25, 2007

Stjärnornas drömkropp ser ut som sjuåringens, skriver Aftonbladet. Fast, underförstått: Kompletterad med bröst då. Hur en kvinna som svält sig till size zero (d.v.s. storlek 32 alternativt XXS) fortfarande kan ha bröst kvar är ju lite av en gåta – men förvisso finns det ju alltid silikon.

Hur hamnade vi egentligen i en situation där det kroppsideal som framhålls för kvinnor är att ha ett midjemått som en åttaåring? Varifrån kommer denna strävan efter barnkroppen? Samma strävan syns i det allt mer hårlösa kvinnoidealet. Är det inte väldigt obehagligt att en kvinna för att vara attraktiv ska se ut som ett barn? Ger det inte ganska osmakliga pedofilvibbar?

Size zero antyder att man är så smal att man inte längre har någon storlek. Man har bantat sig själv till utplåning, man finns inte längre.

6 kommentarer

  1. Måste bara påpeka att alla som har stl 32 inte har svält sig till det. Jag har stl 32 (inte i byxor, men i toppar/klänningar) och jag är inte ett dugg anorektisk. Har både höfter och bröst, helt naurligt, utan silikon. Jag råkar bara vara kort och smal.


  2. Malin: Jo, jag är medveten om att man också kan vara naturligt smal. Har själv varit underviktig fram till slutet av tonåren. Det jag vänder mig mot är att denna storlek 32 är ett ideal som kvinnor svälter sig till, ett ideal som anses vara bättre än exempelvis storlek 36. Det handlar inte längre om att uppnå någon sorts egen idealvikt anpassad till kroppens förutsättningar (exempelvis är det lite svårt att på hälsosam väg komma ner till femtio kilos vikt om man som jag har 176 centimeter att sprida ut mina kilon på), utan om att eftersträva minsta möjliga klädstorlek.


  3. Det säger ju dessutom någonting om modevärldens uppfattning om hur den ideala kvinnan ser ut att precis alla plagg görs för kvinnor med bröst i storlek A eller B-kupa. Större än så = ”hej, jag säljer min kropp här utanför, någon intresserad?” Det är urringat och trångt och plaggen sitter inte bra överhuvudtaget. Under ett avsnitt av ”Top Model” sa de till och med detta till en tjej med kurvor som inte passade i de tjusiga modeplaggen alls eftersom hon i urringningen inte hade en hård och platt bröstkorg utan bröst som höll på att ramla ut – ”du måste se upp så att du inte ser så vulgär ut.” Bröst – dessa mjuka, runda, förfärliga saker som RÖR SIG när man går o hemska tanke! – har liksom gjorts vulgära i vår kultur. Idealkvinnan har ingenting som sväller över någon kant någonstans, tack så mycket.


  4. Kroppslig regression.


  5. Orelaterat: En utmaning, om du är sugen och inte redan svarat, här.


  6. GAAAH vad skönt att nån till i min ålder har sett parallellerna till pedofili med all hår-fixering!
    Har jobbigt många vänner som inte ser kopplingen över huvudtaget…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: