h1

Svenne

maj 9, 2007

Jag har redan skrivit en recension av Svenne, den kommer man att kunna läsa i lördagens ÅU, om de inte senarelägger den. För bloggens skull borde jag skriva en till, något mer kortfattad och fristilad sådan. Vi börjar så här: varning för viss spoiler-risk.

Jag har haft det lite svårt med den här boken. Jag är egentligen rätt förtjust i Per Nilssons böcker, har läst många under stor läsglädje och med kännbar behållning. Nilsson skriver medryckande och angeläget, och jag brukar minsann inte tacka nej till hans böcker. Fast den här gången vill det sig inte helt och hållet.  Det är inte alls omöjligt att det hänger ihop med att mitt exemplar visade sig vara feltryckt, vilket jag upptäckte när jag kom till det feltryckta stället. Omkring trettio sidor av berättelsen fattades, trettio andra sidor förekom istället i dubbelt antal. Det blev en rätt långvarig läspaus – förlaget skulle kontaktas, nytt recensionsexemplar skulle inväntas, och när jag väl fick det hade jag andra läsprojekt på gång och var ärligt talad inte alls vidare sugen på att återuppta Svenne-läsandet. Jag sköt på det, tills en tågresa dök upp ungefär samtidigt som en i hög hastighet annalkande recensionsdeadline. Satte mig på tåget, tog beslutsamt fram boken och läste mig genom den återstående delen.

Ämnet är angeläget och Nilsson beskriver det rätt bra, på ett värdigt sätt skulle jag vilja säga. Sjuttonårig kille från skånska landsbygden som går under namnet Svenne bland sina vänner råkar genom tillfälligheternas spel ut för det ena och det andra, och blir upplockad av politisk ultrastreber med radikala åsikter. Hastigt och lustigt blir han partisekreterare för det nybildade partiet rättvist Sverige, ett parti som verkar ha så goda idéer. Allt verkar så bra, dessutom på ett sånt sätt att man själv dras med en aning. Här ligger styrkan. Man faller lite för budskapet, och kan därmed förstå Svenne själv desto bättre. Den obehagliga sidan av partiets verksamhet smyger sig på, tills katastrofen är ett faktum. Man behöver inte ha studerat europeisk 1900-talshistoria på universitetsnivå för att hitta parallellerna till Hitlers Tyskland. Som sagt, angeläget, och väl behandlat ämne. Och ändå finns det osedvanligt lite sug i berättelsen, ändå kan jag lägga ifrån mig boken utan att känna ett pockande behov av att fortsätta läsningen. Det är ämnet, berättelsen om den karismatiske politiske ledaren som drar alla med sig, berättelsen om vart detta leder, som intresserar. Men ramen som bär upp alltsammans, Svennes återberättande av händelserna, de saknar en nerv, något som driver dem framåt.

Per Nilsson: Svenne. Rabén & Sjögren 2006, 286 sidor. ISBN: 9129664764

2 kommentarer

  1. Riktigt dålig recention..


  2. mm men de va ju en bra recension……………………………………………………….Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: