h1

Onödigt bittert

maj 13, 2007

Eurovisionen kom och gick, och vardagen kommer så småningom att återvända. För egen del är jag lättad och nöjd med att showen blev så lyckad. Det var kul så länge det varade, det var kul att ha en stor del av Europas uppmärksamhet riktad mot Helsingfors och Finland, det var kul att se att programvärdarna klarade av sitt uppdrag och kul att se att de verkligen fick publiken med sig.

Sedan kommer den bittra eftersmaken, främst från rikssvenskt håll. Det gnälls. Över att efterfesten stängde portarna enligt finländska lagstiftning. Över att nationerna i östra Europa får för mycket poäng, vilket ju inte kan vara resultatet av annat än en sammansvärjning mot de västra deltagarländerna. Aftonbladet hävdar att Eurovisionen dog i natt. I rättvisans namn ska väl tilläggas att det inte bara är Sverige som gnäller över det orättvisa i att östländerna får poäng, Islands Eirikur kallade efter semifinalen röstandet ”ett litet krig”. Jag blir så trött. Måste man se konspirationsspöken i varje buske, måste ESC urarta i rasism och öst/väst-uppdelning, och framför allt: Måste vi ta det här på blodigt allvar? ESC är ett stort glittrigt spektakel – kul att se på, men inte meningen med livet.

Jag kan inte låta bli att tycka att det är oproffsigt av Christer Björkman att hota med avgång om Ukraina vinner, av The Arks Ola Salo att kalla ESC för en dyngtävling när röstresultaten klarnade, och av svt:s kommentator Kristian Luuk att vara elakt sarkastisk och dessutom ytterligare elda under öst-väst-uppdelningen. Jag hade trott att The Ark tog ESC som en kul grej, men samtidigt kom ihåg att de redan har en karriär och en stor fanskara, och att deras rykte som artister inte hänger på deras eventuella framgångar i ESC. Tydligen hade jag fel. Jag hade också trott att Kristian Luuk skulle kunna vara tillräckligt proffessionell för att veta på ett ungefär var gränserna går mellan att vara engagerat personlig och mellan att inte kunna hålla privata elakheter för sig själv.

Det är synd om svenskarna måste ta ESC på så blodigt allvar. Det är synd att bitterheten skiner igenom, och helt ärligt så kan jag inte annat än vara nöjd över det faktum att Finland placerade sig högre än Sverige ännu ett år. Här och var skymtar man åsikten att Sverige har en sorts specialrättighet till ESC, en rättighet som andra länder, i synnerhet inte Finland eller andra ”öststater” ska inkräkta på. Det är Sverige som borde få ordna ESC, det är Sverige som borde vinna, eller åtminstone få tillräckligt hög placering och uppskattning för sin status som långvarig schlagernation.

Serbiens Molitva, framförd av Marija Serifovic, var en värdig vinnare, och en av mina personliga efavoriter. Låten var bra, framförandet gav mig rysningar längs ryggraden och för andra året i rad har vi en vinnare som uppträtt med kläderna på. Att gnälla över grannlandsröster är i det här fallet aningen patetiskt när Serbiens bidrag samlade röster från hela Europa, och när det de facto är de nordiska länderna som enligt gammal god sed idkar allra ivrigast grannlandsröstande.

5 kommentarer

 1. jag håller med dig så! och faktum är ju att sverige nästan bara fick röster av nationer i närheten, så vi är ju lika goda kålsupare här i norden också. men det är klart, vi är ju mkt färre (kan man säga så? känns som en motsägelse…) länder som sammansvärjar oss, och då blir det väl automatiskt orättvist!!! 😉
  ganska konstig mentalitet, så länge vi ”fuskar” och vinner hör det till spelets regler, men om ngn annan börjar fiffla på samma sätt, då är det minsann inte kul längre!


 2. Kan bara hålla med i det du skriver! När baltländerna ger varandra höga poäng kommenterar Luuk sarkastiskt att ”vad gulligt att de röstar på varandra”, men när sedan de skandinaviska länderna gör likadant sitter han där och jublar och tutar högljutt med sin tuta. Löjligt!


 3. Tror kanske inte att Ola var superallvarlig när han sa det där om dyngtävling. Han sa något om att bjuda på lite drama på nyhetsmorgon imorse. Kvällstidningarna gör ju alltid broilers av fjäderludd.


 4. Fast elakheter vill jag ha mer av. Det är ju det enda roliga med ESC – mer Terry Woogan-lika utlägg om ”jaja, återinför kalla kriget bara” och skåla för att Irland åtmistone har färre poäng.


 5. Hej Ica, hittade dig via KP…
  Jag såg på Olas kommentar (det här med ”dyngtävling”) online efter att våra kvällstidningar skrivit att han förbannat hela tävlingen. Men man får en helt annan bild när man hör honom säga det själv; han säger det småleende och självironiskt och faktiskt vänligt skämtsamt. Jag och kollegan blev riktigt ursinninga över hur man förvridit DEN kommentaren till något som sagts på allvar. Hoppas du hittar den, det är en intressant kontrast…
  I övrigt håller jag med, det gnälls väldigt mycket. Men EVC är väl som den alltid har varit: det krävs mycket av artisten för att man ska rösta på annat än sitt grannland.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: