h1

Magdalenasystrarna

maj 19, 2007

Igår kväll tänkte jag att det är ju ändå fredag kväll, och dammsuga kan man göra imorgon också – nu ska det tittas film. Bytte alltså stol vid datorn och satte mig tillrätta framför Magdalenasystrarna. Jag fick låna den av en kompis förra veckan, hon hävdade att den var väldigt bra och inte alls för eländig. Eftersom jag sedan tidigare kände till att filmen handlar om någon form av tvätteri maskerat till uppfostringsanstalt för ”vanartiga” flickor har jag varit aningen ambivalent i min inställning. Ja, jag vill se den, men inte när som helst, det här kan i värsta fall bli rena frosseriet i elände.

Tack och lov blev det inte det, trots att det säkert skulle ha gått att frossa ganska rejält. Visst är det upprörande att unga kvinnor spärras in hos nunnor med grymma metoder, i synnerhet när denna inspärrning sanktioneras av kvinnornas familjer, och när de ”brott” kvinnorna har begått består av att de fött barn utan att vara gifta, pratat med pojkar över skolgårdens stängsel eller blivit våldtagna. Förfarandet kring inspärrandet av flickorna ger uttryck för en omgivning med djuot rotad skräck för den kvinnliga sexualiteten, för att få familjens anseende befläckat och för den katolska kyrkan.

Jag får lite fånglägervibbar av filmen, och kan inte låta bli att associera till de koncentrationsläger jag så nyligen läst om. Sitter och begrundar nunnorna som iklär sig rollen av fångvaktare. Som en studie i hur religion kan missbrukas i syfte att få makt över människor är filmen väldigt talande. Och ändå är den inte lika djupt upprörande som exempelvis Jesus Camp. Jag tror att det handlar om att flickorna som spärrats in hos nunnorna inte är en helt igenom lättstyrd och mild fårflock. Det sjuder av uppror hos en del, även om det inte är lika tydligt genom hela filmen, och upproret tar sig ibland också konkreta uttryck. Flickorna är inte beredda att godta nunnornas version av saker och ting, åtminstone inte utan vidare. En del bryts ner och går under, men alla gör det inte, och det är väl därför det här inte blir så nattsvart eländigt som det hade kunnat bli.

Välgjord är filmen också, inte bara för att den undviker att falla i eländes-fällan. Jag gillar att se filmer där man märker att filmmakarna har satsat på de små detaljerna – bara en sådan sak som att man ser tidens gång genom de små moderniseringar som görs, genom frisyrer som växer ut igen och genom tygmönster som förändras i takt med modet. Kort sagt: sevärt och tänkvärt. Maktmissbruk följer samma mönster oavsett om det är nunnor eller SS-soldater som utövar makten.

6 kommentarer

 1. Har inte sett filmen. Men ändå tror jag att jag håller med dig om hur makt och styrmedel fungerar. Man tar till det som för tillfället funkar… det är makten först och ideologin sen…

  Ungefär som att vi nog ofta skaffar oss en åsikt först, och sen letar argument för den…


 2. Har hört talas om filmen, men inte sett den. Nu blev jag lite mer nyfiken…


 3. Kul att du gillade filmen som din kompis lånat ut! 😉


 4. Jag har sett den här filmen och en annan film som också handlar om Magdalenatvätterierna. Dessutom har jag en bok, som handlar om en tjej, som råkade ut för sådana här institutioner. Jag vill dock be alla att inte ta dessa tragedier som en anledning till att se ner på katoliker i allmänhet och irländare i synnerhet. Jag har själv kommit på mig att tänka direkt på detta, när jag läste om Irland, efter att jag hade bläddrat i den där boken. Det var enskilda nunnor, präster och lekmän, som utsatte dessa kvinnor och deras barn för detta helvete, inte Irland eller Katolska kyrkan som helhet. Magdalenatvätterierna må ha fått städ av den irländska staten och kyrkan, men det var inte meningen att de flesta övergreppen (väldtäkter, misshandel, små barn skildes från sina mammor) skulle ske.


 5. fråga till Furienna maj 22, 2007
  Vad heter den filmen som du också sett förutom magdalena systrarna?
  Skulle vilja se den också! 🙂


  • Elin: Förlåt att jag inte svarar förrän nu, men jag har inte varit här sedan jag skrev mitt förra inlägg för tre år sedan. Jag vet inte vad den andra filmen heter, men de två filmerna är nästan likadana. Den ska inte vara så svår att hitta.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: