h1

Claires leende

maj 26, 2007

Claires leende handlar om 12-åriga Claire Säwes som begår självmord. Eller egentligen gör den inte det. Egentligen handlar boken om människorna runt Claire – hennes mamma och hennes klasskamrater, om hur de ser på Claire men ännu mer om hur de ser på sig själva. Sedan kommer det självmord som utannonserats på första sidan, och man förstår inte riktigt varför, men det gör ingenting, det har man egentligen inte väntat sig heller.

Vem som helst skulle kunna ta livet av sig, utom Claire Säwes, skriver författaren i första kapitlet. Claire har allt. Det fantastiska leendet, det söta ansiktet, hemmet på den gamla herrgårdsliknande bondgården och populariteten i klassen. Hon har allt, och allt detta avstår hon från. Hade det inte varit mer logiskt om någon av de mindre lyckade klasskamraterna hade tagit hennes plats som självmordsoffer? Och ändå är det Claire.

Jag är lite fascinerad av hur Claire intar en så central position i boken, medan hon samtidigt är lite av en bifigur. Allt kretsar kring henne, och ändå förblir hon märkligt anonym. Det känns som om man kommer närmare klasskamraterna Linda Bell och Nina. Överlag är det här en roman som handlar mycket om flicktillvaro och kvinnoblivande, ibland på ett nästan äckelfascinerande sätt. Det är också symptomatiskt att männen i romanen kommer till tals ganska lite, att det mesta de har att säga handlar om förhållandet till hustrur och döttrar.

Eva Ström har enligt omslaget gett ut både prosaböcler och diktsamlingar, och den poetiska ådran märks verkligen i hennes prosa. Det är inte luftigt och skirt, utan snarare ett tätt och mättat språk – men samtidigt mycket njutbart. Det hade kunnat bli övermäktigt, men det blir det aldrig eftersom formatet är så pass litet – alltså hinner man inte få nog.

Eva Ström: Claires leende. Albert Bonniers förlag 2007, 146 sidor. ISBN: 9100112186

7 kommentarer

 1. Har skrivit upp boken på min lista över böcker att läsa i sommar. 🙂


 2. therése: Åh, kanske man får läsa ett litet blogginlägg med kommentarer när den väl blir läst?


 3. Jag blir också nyfiken!


 4. Den låter onekligen intressant!


 5. Den här boken dök jag på idag i bibliotekshyllan hade inte hört talas om den innan – så läser jag bra om den här. Boken om Claries självmord..
  I reklamen under inlägget nu, 2009, finns detta:

  Ads by Google
  När är din dödsdag?
  Nyfiken? Gör vårt test! Baserat på de senaste rönen.
  http://www.livsprognos.se

  Lite läskigt, faktiskt.


  • Hermia: Ibland passar reklamen kusligt bra in… Fast jag blir lite förbryllad över var du såg den, för inte var det väl här i min blogg?


 6. Förbryllad blir jag också. För reklamen fanns där då i fredags. Nu gör den det inte längre och det är ju skönt.. Konstigt dock!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: