h1

Silverkronan

juni 8, 2007

Jag ligger efter med bokbloggandet, men tar mig tappert an högen med utläst. För ett tag sedan lyssnade jag på Anna Janssons Silverkronan i cd-form. Författarnamnet var bekant sedan tidigare, men det här är den första bok jag läser av henne. Det är högst sannolikt att det blir fler Jansson-deckare eftersom den här verkligen föll mig i smaken.

Det är högsommar på Gotland, och Anna Janssons huvudperson Maria Wern sommarvikarierar på ön. Sommarliv på semesterort, inklusive Medeltidsveckan, blandas med polisutredningar. En av de bofasta öborna rapporteras försvunnen efter en resa i riktning fastlandet, men försvinnandet visar sig vara något av ett villospår. Poliserna försöker kartlägga den försvunnes liv och omgivning, i takt med att allt fler människor dras in. Ganska basic deckarhistoria, med andra ord – fast ändå inte allt för schablonartad. Kryddan i Silverkronan är dels Gotlands historia som flätas ihop med de nutida händelserna, det dras paralleller mellan historiska legender och nu levande människor och deras liv. Jag som dessutom är svag för det Gotland jag förvisso aldrig har besökt faller nbaturligtvis för de historiska detaljerna och gotländskan. Bortsett från gotlandsgodiset är deckarintrigen riktigt välgjord och förvillande. Anna Jansson lyckas dra läsaren vid näsan både en och två gånger, och det på ett riktigt njutbart sätt.
Helt klart en deckarförfattare som gärna får förgylla fler diskstunder.

Anna jansson: Silverkronan. Norstedts Audio 2006, 9 cd-skivor (speltid ca. 10 timmar). Uppläsare: Marie Richardson. ISBN: 9173132438.

2 kommentarer

  1. […] Sparat under: deckare, recensioner, litteratur I början av sommaren lyssnade jag på Anna Janssons Silverkronan och blev riktigt förtjust. Inte sådär fantastiskt överförtjust som jag blev av Åsa Larssons […]


  2. […] här hände mig med Anna Jansson. Det började så fantastiskt med Silverkronan i somras, det var Gotland, det var historia som vävde sig in i det aktuella mordfallet och jag […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: