h1

Den nya tiden är här

juni 9, 2007

Öppnar mailboxen, och möts av ett mail från stadsbiblioteket – Era lån förfaller snart. Servicen funkar med andra ord, och jag ser fram emot ett nytt skede i livet – en ny era, en utan biblioteksböter. Ett litet påminnande mail två dagar före förfallodag, jag förnyar snällt mina lån och slipper betala böter. Kan det bli bättre? (Jo faktiskt – jag skulle halt klart kunna tänka mig en liten återlämningslåda i hemkvarteret för de lån som inte kan förnyas…)

Ärligt talat begriper jag inte hur folk klarade av att hantera sina bibliotekslån före datoriseringens tid. Hur höll man reda på antalet böcker, förfallodagar och förnyanden? Förvisso var det ingen dans på rosor att låna ut böckerna heller – believe me, jag har jobbat på två biblioteksenheter där i princip all utlåning och returnering sköttes för hand, medelst papper och penna. Detaljerna kring statistikräknandet i slutet av varje dag är ganska saftiga, och framkallar miner av skräckblandad förtjusning hos all bibliotekspersonal som själv inte upplevt liknande. Jag säger bara: Tack snälla datorer för allt tråkigt, enformigt och petigt jobb som ni sköter åt mig så att jag kan ägna mig åt annat.

4 kommentarer

  1. En sån där funktion har vi på mitt bibliotek också. Himla praktiskt, jag fick jämt böter förut.

    Vi hade ett sånt där papper-och-penna-bibliotek i min uppväxtort till helt nyligen också. Åtminstone där fick varje bok en stämpel med sista återlämningsdatum på en extra sida i slutet av boken. Det var spännande att kunna se precis när boken varit utlånad förut – och ibland fick man tag i en som ALDRIG blivit lånad innan! Jag saknar det litegrann, även fast det så klart är mer praktiskt nu.


  2. Nu fick jag ett minne om hur man stoppade de där små lapparna längst bak i boken i skåror i utlåningsdisken en för varje pluppfärg. Tänk vad man glömmer fort att datorerna inte alltid har funnits där.. Känns ändå som en liten ynnest att ha varit med om en tid före internet och hem-pc. 🙂


  3. Jag kan meddela att innan datorernas tid så brydde man sig inte alls om förfallna lån, åtminstone inte i mindre finländska bibliotek. Man fick inga böter fast böckerna var försenade. Det var bara om någon annan meddelade att de ville läsa boken i fråga som man fick ett telefonsamtal där man uppmanades lämna tillbaka sitt lån. Jag har också varit med om att som barn söka efter böcker, som jag enligt biblioteket lånat två år tidigare, men inte hade något som helst minne av själv. Snacka om mentalitetsbyte, då var böter inte ett alternativ!


  4. Fast inte så bra om systemet inte funkar – i våras hade jag plötsligt femtio spänn i böter hos Lunds stadsbibliotek, eftersom jag aldrig blivit mailad om att det var försenat.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: