h1

Ikas ordbok 2

november 19, 2007

Ironi. Det man känner att ens kropp utsätter en för på ett mycket påtagligt sätt när man efter att ha intagit middag spetsad med överraskande vitlöksstark sås* drabbas av återvändande halsont med förnyad styrka.

* en klyfta vitlök på en deciliter gräddfil (och rivet skal från en citron) blev uppenbarligen starkt, men gott som kall sås i pitabröd med hemgjord falafel. Påminn mig om att jag vill äta det här oftare.

5 kommentarer

  1. Hihi! 🙂 Ja vitlök är gott, men i riktigt stora mängder kan man (jag) t.o.m få ont i magen av det. Lagom är bäst. Och visst påminns man om att man ätit vitlök, ännu länge efter man ätit den. Läng. Ibland följande dag. Och att man skivat den…Tack och lov för tupperwares lökmojänger! Har ökat min användning av lök i mat med ca 200%. 🙂 (flera gånger i månaden nu! :-O Ibland flera gånger i veckan!) Kanske finns nån pirat version också? Kan iaf rekommendera dom till alla lökfantaster, vare sig det är gul- vit- eller rödlök.


  2. Usch vad reklamigt det där lät, jag som är rätt led tupperware i nuläge. Men just dom mojängerna är helt okej. Övriga burkar räcker det gott med, skåpen är ändå fulla och vissa använder jag aldrig. Onödigt.


  3. Hur fungerar dne där lökmojängen då?
    Små mängder vitlök brukar jag riva med den finare sidan av ett rivjärn, lite större mängder (eller i kombination med annan lök) finhackar man smidigt i stavmixerns hacktillsats.


  4. Varken lök eller vitlök skall hackas eller mixas eller rivas eller för den delen pressas! Då smakar ju vitlöken beskt och vanlig lök får också en bismak! Det är mycket bättre att bara använda en vanlig vass kockkniv. Skall man ha vitlök i kalla åser så kan det vara bättre att rosta (med skal i ugnen) den innan, det ger mildare godare smak.


  5. Fast om man är snabb med haktillsatsen och inte låter den gå för länge (vi pratar 1-2 sekunder här) så blir ju resultatet likadant som vid handhackning med kniv. Och att den kalla vitlökssåsen blir stark gör egentligen inte så mycket, den var ganska sympatisk som stark. Har tydligen en vitlöksperiod just nu. 🙂Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: