h1

topp tjugo 2007

januari 6, 2008

Såhär i tider av nytt år och gamla återblickar har jag passat på att leta upp listan över vilka artister jag har lyssnat mest på under år 2007. Tack vare last.fm kan jag få hyfsat sanningsenliga siffror över musiklyssnandet, och i vanlig ordning är resultatet inte riktigt vad jag föreställde mig på förhand.

Topp 20 ser alltså ut såhär:

20. The Dandy Warhols och Säkert!
Säkert! är en artist som jag förknippar starkt med det gångna året. Dandy Warhols är däremot mer av en vidgad återupptäckt som jag tror att jag lyssnade på mycket kring förra årsskiftet.

19. Beatles

18. Nick Drake

17. Simon and Garfunkel
Paul och Art har hängt med länge i mitt musiklyssnande, och det förvånar mig inte att de har tagit sig in på tjugo i topp förra året.  Precis som gamla favoriter i allmänhet känns inte heller Simon and Garfunkel särskilt 2007.

16. Tori Amos
Jag vågar lova att jag lyssnade mera på Tori under 2006, när jag hade en lång och högintensiv Tori-period under våren. Förra året blev det inga lika intensiva perioder med henne,  men 97 låtar hann jag i alla fall lyssna på via datorn.

15. Alanis Morissette
Åh, Alanis, min terapimusik. År 2007  var året när jag efter många försök, upptäckte hur bra Supposed Former Infatuation Junkie-albumet egentligen är. I synnerhet That I Would Be Good, som jag lyssnade så mycket på i våras.

14. Belle and Sebastian
Alla år sedan 2000, typ.

13. Jack Johnson
Kanske inte så mycket för att han hör till de artister jag  skulle  placera på en uppgjord tjugo-i-topp-lista, utan snarare för att jag har lyssnat på så många olika album med honom under året. Finast musik och snyggast omslag återfanns definitivt på In Between Dreams.

12. Matt Costa och Kaizers Orchestra
Matt Costa påminner mycket om jack Johnson, samma typ av akustisk gitarrpop. Fast  det som fick mig att upptäcka Costa var faktiskt min svaghet för snygga skivomslag. Debuten Songs We Sing har nämligen ett superfint omslag, och musiken var ju också ytterst sympatisk – i synnerhet Wash Away. Nytt album vid namn Unfamiliar Faces är tydligen på kommande inom några dagar, men dess omslag lockar mig inte alls.
Kaizers Orchestra – tja, jag fick låna deras senaste album  Maestro, och visst var det lyssningsvärt, men allra mest påminde det mig om att det inte var fullt så bra som Ompa til du dør.

10. Katie Melua
Hade inte trott det här efter att jag lyssnat på Call off the Search för något år sedan (det skulle i så fall ha varit för The Closest Thing to Crazy och Crawling Up a Hill), men uppföljaren Piece by Piece innehåll faktiskt en hel del godbitar.

9. The Cardigans
Allt tack vare att jag införskaffade Super extra Gravity och insåg hur bra den var. Det tog lite tid, men nu kan även jag hålla med om att den lever upp till föregångaren Long Gone Before Daylight, dessutom utan en massa känslosåsiga minnen.

8. Miss Li
En av årets nya upptäckter, och åh, så härlig hon är!

7. Kent
Här hamnade egentligen J.K Rowling, tack vare allt Harry Potter-lyssnande, men jag diskvalificerade henne raskt till förmån för mera musikaliskt inriktade namn.

6. Emiliana Torrini
Inget nytt fynd för 2007, utan ett som har hängt med  sedan  2006. I synnerhet har jag lyssnat mycket på albumet Merman från 1996.

4. Anna Ternheim och Lisa Miskovsky
Årets chock – Ternheim ligger inte på förstaplatsen! Och årets miss är kanske att jag inte såg Lisa Miskovsky när hon var i Jakobstad.

3. Ben Folds
Ben Folds är väldigt mycket förra vinterns musik för mig. Det var då jag föll handlöst för  Rocking the Suburbs med Annie Waits i spetsen. Sedan ägnade jag en hel del av mitt musiklyssnande år 2007 åt att utforska hans andra album, varav vissa gillades väldigt mycket (Songs for Silverman) och andra inte alls (Suoersunnyspeedgraphichs).

2. Regina Spektor
Sensommarens upptäckt som jag lyssnade på mycket under den gångna hösten.

1. Marit Bergman
Japp, det blev finfina Marit som tog förstaplatsen efter att jag införskaffat och upptäckt I Think it’s a Rainbow, lyssnat in mig på tidigare upptäckta Baby Dry Your Eye och sorgligt negligerade 3 a.m. Serenades, och lyssnat ännu mera Marit efter den härliga konserten på After Eight i juli.

Läs även andra bloggares åsikter om <a href=”http://bloggar.se/om/musik&#8221; rel=”tag”>musik</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/topplistor&#8221; rel=”tag”>topplistor</a>, <a href=”http://bloggar.se/om/2007&#8243; rel=”tag”>2007</a>

2 kommentarer

  1. Oj, NU fick jag lust att lyssna på musik. Har varit ett sorgligt försummat kapitel ganska länge nu… Hela december lyssnade vi på en ganska (mycket) smörig Merry Christmas-blandskiva, men nu är det kanske dags för nyheter… borde gå till bibbans musikavdelning och slumplåna lite.


  2. Kul med sanningsenlig lista!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: