h1

bloggen.fi går i bloggers fotspår

februari 14, 2008

Konstaterade att bloggen.fi har infört nya funktioner. Borde jag inte jubla, efter att i ett och ett halvt års tid ha lagt ut texten vitt och brett om bristerna hos denna bloggvärd?

Nej. För det bloggen.fi har gjort är i det närmaste en efterapning av googles bloggfasoner. Om man vill lämna en kommentar på en bloggen.fi-blogg måste man numera antingen vara inloggad användare, alternativt registrera sig som kommenterare. Bloggen.fi motiverar sin nyordning med att man vill höja trivseln och säkerheten. Jag kan inte låta bli att tänka att bloggen.fi med stor sannolikhet kommer att bli än mer navelskådande än tidigare. En klubb för inbördes beundran och dito smutskastning. För det är väl ingen som tror att de utomstående kommenterarna kommer att öka i antal efter det här?
Inte ens ja, som ju har användarid att logga in med, orkar lämna en snabb och spontan kommentar på bloggposten jag nyss läste. Dels är det jobbigt att logga in (sedan får det vara hur mycket i-landsproblem det vill), dels vill jag inte skriva under min bloggkommentar med en länk till en blogg som inte längre används.
Nu har ju inte bloggen.fi-ansvariga frågat mig, men om de hade gjort det hade jag kunnat berätta för dem att jag tror att bloggen.fi skulle gynnas betydligt mer av att utvecklas i riktning seriös bloggvärd (detta exempelvis genom att göra det möjligt att direktlänka till enskilda bloggposter). Eller varför inte genom att ge användarna lite fler möjligheter att påverka sina egna bloggar. Som det är nu tvingar man på alla användare denna nya funktion, istället för att införa den som ett valbart alternativ för den som vill ha det. Det här har också framförts i de mestadels negativa kommentarerna till bloggposten med nyheter om den nya funktionen. (Här skulle jag ha kunnat länka till nämnda bloggpost, men se sådant möjliggör inte bloggen.fi. I stället kan jag hänvisa er till Infobloggen i sin helhet.)

Jag vet att jag kastar sten i det finlandssvenska glashuset, men jag gör det främst av besvikelse. Min bloggarbana började också på bloggen.fi, jag hörde till och med till skaran som registrerades före det officiella öppnandet. Och hur många gånger har jag inte ångrat att jag inte drog mina färder till wordpress genast från början? Hur många gånger har jag inte ångrat min godtrogenhet och min optimistiska tilltro till att det blir bättre med tiden?

Jag vet också att jag låter som en hjärntvättad sektmedlem när jag skriver att wordpress är fantastiskt mycket bättre än de flesta bloggvärdar jag har sett. Bara antispamfunktionen borde få er att inse att ni skulle ha det bättre här – och nej, jag får ingen som helst ersättning för att framföra denna åsikt.

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer

  1. i-d-i-o-t-i-s-k-t. Plaskplask i ankdammen… Suck alltså. Jag håller helt och hållet med dig. Irriterande och hemskt… Trist.

    Och jag är SÅ glad att jag bytte till WordPress!!!


  2. Du, jag testade nyss att kommentera på bloggen.fi, loggade in med mitt vanliga användarnamn (som ju går till min gamla blogg), men då man skrev kommentaren kunde man länka till vilken blogg som helst… Så jag kunde länka till min nya. En positiv grej i alla fall… Även om det är lite ”prackot” att vara tvungen att logga in först…


  3. Jag har läst diskussionerna om den nya funktionen men tycker inte alls att detta är så besvärligt. Men jag orkar ju varken kommentera eller skriva så det berör mig inte så mycket personligen. Jag har inte tyckt att det har fungerat så bra med fria kommentarer på ett en ankdammsblogg som bloggen.fi., stämningen har på en del bloggar varit minst sagt hätsk. Om inloggningskravet silar bort ens lite av elakheterna så tycker jag det fyller en slags funktion. Man kan fortsättningsvis kommentera anonymt och utan att som bloggare länka någonstans, och det räcker med en inloggning per bloggsession.


  4. Synd för bloggen.fi, de blir bara impopulära av folk (som faktiskt kommenterar andra bloggar) på det här viset. Dåligt drag…Hoppas de ändrar sig liksom blogger gjorde. Nu kan man ju helt och hållet välja på vilket sätt man vill kommentera, openID, anonym, namn+url, osv…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: