h1

Hjälp, jag låter standardsvensk!

mars 12, 2008

Träffar gammal (vad gäller vänskapsår snarare än levnadsår) vän som hastigast, och får höra att jag har börjat prata så standardsvenskt.

Jag hade kunnat bli förfärad och slå ifrån mig, men faktum är att min förfäran kom redan för en dryg månad sedan, när jag såg och hörde mig själv i tv-nyheterna och lätt chockerad tänkte ”Hjälp, så finlandssvensk* jag låter! Pratar jag verkligen sådär?”

Tydligen gör jag det, när jag inte hänger mig åt någon av hemdialekterna. Fast inte ens de är väl obefläckade numera, eftersom åtminstone den mellanösterbottniska har fått ett och annat inlån norrifrån.

Språk. De där som förändras under användning, utan att man själv märker det. Nu skulle jag vara bra nyfiken på hur jag lät när jag pratade standardsvenska i tonåren. Någon i bekantskapskretsen som har en inspelning?

* Sådär som finlandssvenskar låter i etermedia och på universitetsföreläsningar, om de inte bara låter väldigt helsingforsiska.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer

  1. Hm, jag tror faktiskt att jag har en inspelning 🙂 Vårt fantastiska påskdrama gick ju på lokaltv, det borde finnas på en videokassett hemma hos mamma och pappa någonstans… 🙂 Och där pratade vi väl standardsvenska??


  2. För en oinvigd sverigesvensk med Uppsaladialekt, vad är standardsvenska? Och det som jag tror är ”vanlig finlandssvenska” (typ Mark Levengood), vad är det för dialekt? Finlandssvenska?


  3. Oavsett vad man har för dialekt, så brukar minoriteten omedvetet snabbt anpassa sig till den omgivande majoritetens språk.


  4. My: Åh, underbart! Den måste jag absolut få se – inte bara för att lyssna på mitt språk… Vi borde ha filmkväll nästa gång vi är i hemtrakterna samtidigt!

    Jessicab: Standardsvenska är ett mer politiskt korrekt ord för högsvenska. Egentligen handlöar det ju om standardfinlandssvenska, men det blir för långt och krångligt. Standardsvenska är liksom den finlandssvenska som inte är allt för dialektal…
    Mark Levengood tycker jag pratar standardsvenska med helsingforsaccent.


  5. Ika, ja det borde vi 🙂 Vore kul! På jullovet kanske?? 🙂 Det var jättelänge sen jag såg den också… 🙂Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: