h1

veckans matvanor

april 6, 2008

I fredags kväll, medan jag sömnigt satt och tuggade i mig nyligen upptinad och uppvärmd lins- och tomatsås med rester av quinoa slog det mig plötsligt att jag förmodligen ätit röda linser i en eller annan form under hela veckan. Än har det varit linslasagne, än linssås och än nästanärtsoppa (som alltså kokas på röda linser istället för på ärter). Ibland har jag lagat maten från grunden, ibland plockat portionslådor ur frysen. Och jag insåg faktiskt inte förrän på fredag kväll, att jag ätit linser fem dagar i sträck. Utan att det ens kändes tjatigt.

Jag vet att man kan köpa ris säckvis, och tanken slog mig att jag kanske borde börja köpa linser säckvis, eftersom det känns som om det alltid är tomt i linsburken.

Hur som helst – efter denna insikt insåg jag att även om överkonsumtion av röda linser knappast kan anses skadligt är det ändå så att något måste göras för att skapa lite variation, och dessutom hade jag en bit blåmögelost som behövde användas å det snaraste. Projekt baka pizza kändes för omfattande, och jag kände inte för att äta broccolisås. Alltså passade jag på att leta upp ett för mig nytt recept, och fastnade för det här från tasteline. Riktigt lyckat! Nu gjorde jag i vanlig ordning vissa modifieringar – bland annat har jag ingen aning om vad cantadou ädelost egentligen är, men jag kan berätta att Valios Auraost också fungerade alldeles utmärkt. Jag skippade också det här med att skålla och kärna ur tomaterna eftersom jag av princip inte ägnar mig åt dylikt. (Det kan hända att man borde göra så i finare kök, men det är där min gräns går. Ingen har dött av lite tomatskal och dito kärnor, allraminst jag.)
Créme fraiche-mängden (här reserverar jag mig för stavfel och önskar att man även på svenska kunde prata om fransk grädde precis som man gör på finska, för någonstans borde väl vi språkanvändare inse att det bara är pinsamt att låna in ord som vi ändå inte klarar av att stava?) var tilltagen i underkant – även om jag använde en hel burk blev det här mera av en röra än en sås. Det är nämligen mycket grönsaker i den här såsen, och nästa gång kommer jag förmodligen att minska grönsaksmängden en aning för att få bättre plats i stekpannan.
Det här med att tillsätta tomatbitarna i slutet var en ny idé – men smått genial, eftersom man får den där färska och friska tomatsmaken, istället för den syrliga och kokta. Måste absolut experimentera med halvstekta tomater i fler rätter!

Andra bloggar om: , , ,

One comment

  1. Om inte annat så finns det ju andra linser än röda! De röda linsena må vara praktiska pga av den korta koktiden, men smakmässigt är ju gröna eller svarta linser betydligt intressantare.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: