h1

Nästan-ärtsoppa

april 12, 2008

Likt förra lördagen matbloggar jag, och den här gången allra mest för mig själv. För andra gången den här månaden har jag letat reda på ett recept i loggfilen från en msn-konversation med kommandot ctrl+f och idogt bläddrande. Idag insåg jag att det skulle vara enklare att ha receptet på bloggen.

Det här receptet härstammar från en husmor på Husö biologiska station, och jag fick det av en kompis som vistades där en vårvecka för flera år sedan. Rätten heter nästan-ärtsoppa, och innehåller föga överraskande mitt köks stapelvara framom andra – röda linser.

Det är inte svårare än så här: man fräser en hackad lök och ett par finfördelade vitlöksklyftor i en skvätt olja, tillsätter en liter grönsaksbuljong samt tre deciliter röda linser (husmor på Husö tyckte tydligen två deciliter, jag tycker att det blir för blaskigt). låt puttra i en halvtimme, krydda med salt, peppar, timjan och mejram. Ät med bröd. Gott och billigt, och ett snabbare alternativ till vanlig ärtsoppa. Utmärkt mat de dagar när man saknar inspiration till matlagning men vet att man ändå måste äta.

Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer

 1. Det går ju utmärkt att byta ut ärtorna i ärtsoppan mot linser, bönor eller varför inte kikärtor. Men det finns ju ingen som helst anledning att korta ned koktiden! Lång koktid = godare smak, ärtor kokar säker på 1.5 h. Men soppan blir godare om man kokar den 3 h i stället, det är tydligen med bara ärtsoppsrecept:

  http://camillahansen.blogspot.com/2008/02/rtans-r.html


 2. Låter gott älskar mat med Linser som linsgryta så måste nog prova …


 3. åh, jag brukar göra ungefär likadant, fast jag river/hackar ner en eller två morot också + att det är gott att blanda i en burk tomatkross alldeles mot slutet.


 4. TACK för receptet – det blev våran middag ikväll. Enkelt och gott! 🙂


 5. Kul att receptet kommer till nytta! Jag gillar speciellt att jag bidrar till att sprida lite vegetarisk matlagning till Mys hem, vet att där har efterlysts recept tidigare. 🙂

  Kurt: Fast poängen med den här soppan är just att den är någorlunda snabb. Om jag var en person som passade ihop med flera timmars soppkok skulle jag ju lika gärna kunna koka traditionell ärtsoppa.

  isabelle: Din variant påminner mer om min typiska linssoppa – oftast med tomatkross eller tomatpuré, morot och potatis samt oregano och chili istället för timjan och mejram.


 6. Ja, det har faktiskt blivit en hel del vegetariskt hemma hos oss de senaste månaderna (även om matbloggandet kom av sig lite grann…) 🙂 Och inte saknar jag kött så mycket heller… Tar gärna emot fler vegetariska mattips! 🙂Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: