h1

Ups and downs

maj 4, 2008

Första natten med öppet fönster det här året, och när jag vaknade log jag åt att jag har drömt drömmar innehållande fågelsång. Och precis som om den hade hört mina tankar kom en otäck geting omedelbart in genom fönstret och surrade ilsket bakom gardinen.

Så öppet-fönster-nattetid-premiären följdes raskt av årets första dödade geting. Ty humlor bär man ut, getingar tar man livet av under vad som känns som dödsförakt.

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer

  1. Vid den här tiden på året är både getingar och humlor som kommer in övervintrande drottningar som antingen letar efter något ställe att bygga bo, eller letar efter bomaterial (pappersmassa). Och man kan mycket väl bära ut även getingar, bara att fånga dem i en glasburk så slipper man allt klet. Getingarna fångar ju många andra insekter, som de matar sina larver med. Det brukar vara intressant att mata getingarna med t ex korvbitar!

    Förövrigt kom journalisten Göran Holmström förra året ut med den fina boken ”Humlor : alla Sveriges arter : så känner du igen dem i naturen – och i trädgården ”.


  2. Jag bär nog ut getingar med. 🙂 Humlor är gulliga och trevliga, getingar är lite mer som hajar. De liksom tänker sig kanske inte för så mycket utan kan råka sticka/bita först…Men lika så så kan jag inte med döda insekter överhuvud taget (med undantag myggor och de där minsta bananflugorna, för de lämnar inte särskilt mycket kladd, ”clean kill” så att säga 😉 ), så getingar fångas även de i burk och bärs ut. Flugor smättas ofta, fast jag är frestad med burken även där. Eftersom flugor ofta innehåller levande larver. *burr* Och larver inuti andra insekter är äckel-maxat! Men brukar kisa med ögonen när jag torkar bor smättade flugor. 😉 Med barn i huset hinner jag inte jaga ut varje fluga precis.


  3. Naturligtvis är ju även flugorna vackra, det beror ju bara hur man betraktar dem:

    http://flugorna.blogspot.com/

    Och jag tror t ex att alla som läst Fredrik Sjöbergs bok ”Flugfällan” får full förståelse för hur en vuxen person kan springa runt med en håv för att fånga blomflugor!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: