h1

Kontakter jag ogillar

maj 17, 2008

Det finns två kategorier av människor jag inte vill konfronteras med – telefonförsäljare och dörrknackande missionärer (i allmänhet representerande Jehovas vittnen).

I tisdags attackerade de mig samtidigt. Jag satt och åt frukost i lätt morgonbrådska när det ringde på dörren, och utanför stod en man med portfölj och svamlade något om att han deltig i en kurs om vänskap och kärlek till nästan. Samtidigt som han förklarade det här hörde jag min telefon ringa, och förklarade alltså raskt för honom att jag har bråttom, snart ska till jobbet och dessutom måste svara i telefon. Han lovade att komma tillbaka på fredag istället, och ja, det var ju dumt att jag inte tog honom ur villfarelsen att jag skulle vara mer positiv till hans budskap på fredag, men ibland gör man vad som helst för att bli av med dem.

Jag stängde dörren och svarade i telefonen – för att mötas av en ettrig telefonförsäljare som ville ha med mig i en strumpklubb. Jag förklarade min vana trogen att jag av princip aldrig köper något över telefon, och i vanliga fall brukar det fungera. Icke i tisdags (faktiskt inte heller i torsdags när jag på jobbet blev uppringd av extremt påstridig man med åsikter om mitt behov av nytt telefonabonnemang). Hon börjar fråga ut mig om orsakerna därtill, och förklarar sedan obekymrat hur himla bra strumpklubben ändå är, som om hon inte alls hört mina protester.

Där har man för att man inte svär åt dem eller trycker bort samtalet genast. Jag vet att Malinjohanna brukar bli av med de flesta genom att prata svenska med dem, men jag lyckas aldrig ha tillräcklig sinnesnärvaro. Jag är så miljöskadad att jag svarar på finska om jag blir tilltalad på finska, utan att hinna tänka efter om det verkligen är finska jag vill prata just nu.

Jehovarna är ändå, när jag tänker efter, snäppet uthärdligare. Mannen kom tillbaka i fredags morse, jag övervägde att inte öppna dörren, men det funkar ju inte så bra när man från positionen utanför ytterdörren kommer åt att se in genom köksfönstret och där kan betrakta mitt frukostätande. Och minsann, var han inte jehovare trots att han körde en fint om någon obestämd kurs i tisdags.

Hörni fridstörare – jag vill inte behöva ha med er att göra. Jag vill inte bli uppringd av telefonförsäljare som inte respekterar ett nej, inte heller vill jag ha hembesök av människor som vill värva mig till en eller annan religiös sammanslutning. Jag klarar utmärkt väl av att köpa mina strumpor själv, likaså klarar jag utmärkt väl av att ta reda på mer om Bibeln utan hjälp från Jehovas vittnen. Finns det ingen snabb och effektiv metod att bli av med de där ettriga rösterna i telefonen, bortsett från att trycka bort samtalet och känna sig extremt oartig? Har inte Jehovarna något register man kan anmäla sig till, en svart lista för hopplösa fall som trots ideliga hembesök fortfarande envist håller fast vid den lutherska kyrkan?

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer

 1. Ja, telefonförsäljare är irriterande. I Sverige kan man nixa sig (se http://sprakmy.wordpress.com/2008/02/15/nixa/) genom att anmäla sig via http://www.nix.nu, det har jag gjort och det har funkat bra. Men det kanske finns något liknande i Finland – jag vet inte…

  Angående Jehovas… Häromdagen hörde jag någon prata om att det typ alltid är kvinnliga dörrknackare, men du har alltså träffat på en manlig sådan nu – ska framföra det så snart jag kommer på vem det var som sa det… 🙂

  Jag hör till den skara människor som fått besök av JV kanske bara två gånger i mitt liv eller så. De hittar liksom inte till mig, men inte gör det mig någonting… 🙂


 2. Tihi, jag tänkte faktiskt nyligen på det där med telefonförsäljare och alla knep som folk verkar ha för att bli av med dem. Mitt dunderknep är helt enkelt att jag vänligt och slutgiltigt brukar säga att jag inte är intresserad, men tack i alla fall, och så brukar de ge sig. Inte vet jag om jag råkat ut för ovanligt välartade/ryggradslösa försäljare eller om jag har ett så övertygande sätt… (Lutar kanske mer åt att jag haft tur… :D)

  Det finns en nixlista i Finland också (läste om den på Vbl) men minns ingenting om vad den heter eller var man hittar den… tyvärr!


 3. Jag använder mig av samma knep som Malin, har alltid gjort (först för att jag inte förstod vad de sa, sen för att bli av med dom – telefonförsäljarna alltså), frågar mycket snällt och sött ”Talar ni svenska?”. En alarmerande mängd lägger då genast på utan att säga nåt mer (hur kundvänligt och marknadsföringsriktigt är det egentligen?), övriga säger på bruten svenska att tyvärr kan de inte svenska, ha en bra dag. Så finns det kanske en halv procent som antingen säger att en svenskspråkig ringer upp sen (händer aldrig), eller, ve och fasa, börjar prata svenska! 😮 Men det är mycket sällsynt. 😉

  Jehovas Vittnen förföljde mig i min första bostad, och faktum är att de även kom till Thomas och min första bostad i Vasa med. Och hos mamma och pappa kom det JV samt mormoner nu som då också. Mormonerna bjöd jag in, för jag tyckte det var så kul att få prata engelska med amerikaner! Mamma gick förbi vardagsrummet med rynkade ögonbryn flera gånger…Min lillebror snodde slickepinnar och småpengar av dom (de tyckte det var sött, han var rätt liten på den tiden).

  Av JV fick jag faktiskt främst besök av kvinnor. En kvinna kom tillbaks ofta (jag förklarade för såväl mormoner som JV att jag är kristen baptist, missionärsbarn, då också ungdomsledare och att de inte får mig att vara nåt annat, men antingen trodde de att det fanns hopp trots allt, eller så tyckte de det var så roligt att inte få dörren smälld i ansiktet att de pratade på ändå), och sista gången hon kom hade hon sin pappa med sig (föregående gångerna en annan kvinna). Så i min värld är JV som knackar dörr oftast kvinnor. 🙂 Tack och lov har jag inte haft besök av vare sig JV eller mormoner på…ca 4 år nu. 😀Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: