h1

Vet du hur stor din skatteprocent är?

september 17, 2008

Jag har säkert sagt det här förr, men det värsta med att vara skattebetalare är inte att en del av mina inkomster går till staten, utan att det är så fruktansvärt krångligt att göra upp med skatteverket om hur mycket de ska ta av mig i det skede jag befinner mig just nu. Det finländska skattesystemet bygger på att varje enskild individ ska ha en huvudinkomst som han eller hon lever på, och alla övriga eventuella inkomster kan man glatt skatta bort minst en tredjedel av, eftersom det ändå inte spelar någon roll om man får pengarna nu eller om upp till två år, när skatteverket har kontrollräknat och återbär överflödet.

Och alla vi andra, som får lite här och lite där av x antal arbetsgivare och faktiskt behöver inkomsterna ungefär när man tjänar ihop dem, vi sliter vårt hår och måste prata med skatteverkets representanter som alla verkar tro att man för det första kan sin skatteprocent utantill och för det andra vet hur ens inkomster kommer att se ut under resten av året. Om man tillstår att man inte vet vad man har för skatteprocent beter de sig ibland som om man vore imbecill. (Men jag lovar, den här gåpngen ska ingen lyckas med sådana metoder. om de försöker ska jag spänna ögonen i dem och säga att det är väl ert jobb att hålla reda på min skatteprocent, eller hur?) Och hur ensam i kan jag vara om att inte ha en fast anställning med fast månadslön? Borde inte skatteverket ha sett dylika fall tidigare och inse att för vissa människor ter det sig snudd på absurt att på förhand veta hur resten av årets inkomster kommer att se ut?

För tjohoo, under de återstående två veckorna av september månad kommer jag att jobba åt inte mindre än tre arbetsgivare, och ingendera kommer att kunna betala ut en så pass stor lön att jag kan kalla den min huvudinkomst. Förhandling om frilansskattekort och ny skatteprocent stundar härmed, och jag ser inte fram emot den. Det är kanske tur att mina vänstervridna uppfattningar om samhällsbygge går så hemskt illa ihop med svartjobb, annars skulle jag förmodligen överväga att hitta arbetsgivare som vill betala ut lönen i ett diskret kuvert, bara för att slippa manglas av tjänstemännen på skatteverket.

Andra bloggar om: , ,

One comment

  1. Och det är minsann inte bara skatteverket… Note to alla hugade framtida föräldrar: utgå från att fpa tycker ni är skumma om ni inte har fast tjänst att återvända till efter föräldraledigheten och en jämn lön att räkna ut förmåner utgående från.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: