h1

Spridda alfabetiska musikfunderingar

oktober 30, 2008

Ni vet när man vill lyssna på musik men inte kan komma på vad man vill lyssna på? (Eller är det bara jag?)

En rolig lösning på problemet, om man har hyfsat mycket musik i sitt iTunesbibliotek, är att låta iTunes sortera musiken enligt låttitlar. Man kan hitta mycket musik man har glömt att man gillade. Fast ibland blir det väldigt, väldigt fel. Jag må ha hyfsat bred musiksmak, men Hönan Agda skorrar betänkligt omedelbart efter Härlig är jorden.

Jag hävdar bestämt att den här metoden är bättre än random radiolyssnande om man är på det där trygghetstörstande humöret och mera vill återupptäcka gammalt än upptäcka nytt. Det är inget fel på att gräva ner sig i sin egen musiksamling emellanåt, i synnerhet inte efter de där perioderna med lätt förfärande insikt om hur mycket musik man har som man inte har lyssnat på det senaste halvåret.

I söndags (apropå återfunna favoriter) lyssnade jag genom Coldplays alla album tillsammans med två vänner som byligen upptäckt Coldplay, och slogs av hur bra Parachutes är. Helt ärligt – jag hade glömt bort det. Att det inte bara var enstaka guldkorn som Spies och lätt sönderspelade Yellow, utan att skivan som helhet är hur fin som helst, lite (mycket!) mera stillsam och eftertänksamt melankolisk än de senare låtarna.

Digital musik och mp3or och vad de gör för och mot musiklyssnandet… Men tänk er att genomföra det här utan mp3or! Tanken får mig att fnissa – vilket springande mellan stereon och skivhyllan det skulle bli!

Andra bloggar om: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: