h1

jul-o-läsning

december 29, 2008

Alla bara bloggar om sin jul- och mellandagsläsning, och själv har jag fortfarande inte läst ut den 250 sidor tunna bok jag började läsa för över en vecka sedan. Dessutom glömde jag kvar den i föräldrahemmet igår när jag och brodern packade ihop oss och återvände till stan, vardagen och jobben.
Det är något väldigt ironiskt över att detta är ödet för Nancy Hustons Livslinjer, en bok som jag har velat läsa sedan jag läste recensionen av den franska versionen för ett par år sedan. Och det är inte det att den är dålig, den är bara inte riktigt vad jag väntade mig och jag kan inte helt frigöra mig från att hennes sexåriga huvudpersoner är löjligt välformulerade för att vara just sexåringar. Men egentligen är ju berättargreppet helt genialiskt.
Utläst blir den dock inte ännu på ett tag. Och: Inför julen släpade jag dessutom med mig tre andra böcker, av vilka en var Joyce Carol Oates tämligen tegelstensaktiga Dödgrävarens dotter.
För man hinner ju läsa så mycket böcker under jul. Jag vet inte varifrån jag har fått det, för jag har i vanlig ordning ägnat min jul åt att se på film och tv, träffa folk jag är mer eller mindre släkt med och spela Finans. Nu när jag tänker efter måste den här uppfattningen om att jag kommer att läsa en massa böcker under min julledighet vara någon sorts kollektiv förvirring som jag plockat med mig från diverse bokbloggar. För om jag tänkt efter före jul borde jag ha kommit ihåg att trots min egentliga bokmalighet och trots all ledig tid man egentligen har under jul- och mellandagar så är julen min sannolikt sämsta lästid på hela året.
Jag drar mig till minnes ett jullov i gymnasiet när jag harvade runt i en tegelsten av Diana Gabaldon tills vårterminen började igen. Ett annat gymnasiejullov tog jag mig för att läsa Maria Gripes Skugg-gömman som är dramatiskt mycket segare än de tre tidigare böckerna. För inte så många år sedan läste jag Åke Edwardsons Segel av sten till långt in på vårkanten (förvisso med en paus som inföll efter att jag och boken tagit tåget tillbaka till Åbo igen efter avslutat jullov.)

Är det bara jag, eller är jul- och mellandagsledigheten egentligen överreklamerad som lästid?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Det är överreklamerat. Jag hann nästan inte läsa någonting. Men man hoppas varje år och släpar runt böcker som man inte hinner öppna.


 2. Jag har också insett det de senaste dagarna. Boken jag påbörjade på tåget på vägen hem före jul har sedan blivit liggande, och känns nästan som ett ”borde” nu. Fast andra år har jag ändå varit ganska bra på att läsa just i mellandagarna, som något slags slutspurt på läsåret, så kanske kan jag inte dra några generella slutsatser egentligen …


 3. ja, jag är ju så hemsk att jag har min eventuella pågående läsning på skåpet i badrummet, och så ”stjäl” jag lite lästid medan jag sitter på wc eller borstar tänder. Och den tiden är varken mer eller mindre under julen. Tycker mig minnas att jag tidigare läste rätt mycket under julen, mest pga. att jag oftast fick någon bok jag bara inte kunde låta bli.


 4. Det är inte bara du! Man får stressa väldigt mycket om man ska hinna med allt det där avslappnande tidsfördrivet på jul: läsa, se på film, spela spel… Jag brukar hinna med en del såna aktiviteter, man absolut inte så att det blir någon läsfrosserihögtid.


 5. Visst är julledigheten överreklamerad som lästid. Överhuvudtaget som ledig tid, tycker jag. Julen är den tid på året när jag reser som mest, träffar som mest släktingar och vänner och har som högst krav på mig att vara social: ”det är ju bara jul en gång om året”. Jag skulle behöva en veckas ledighet efter allt runtsocialiserande och, till exempel, läsa.


 6. Hörni – det är vi mot julläsarna. 😉

  Men efter kommentarerna (I synnerhet Mias och Camillas) tror jag att jag ska vara nöjd med min tämligen avslappnade julhelg trots allt. Må vara att antalet lästa böcker 2008 blev något lägre än jag tänkt – men äh, man måste ju ha något att läsa nästa år också.


 7. Jag känner igen mig! 🙂

  Förr när jag (och alla syskonen) bodde hemma hos föräldrarna läste jag jättemycket på julen, minns hur jag legat vaken på julaftonsnatten och sträckläst julklappsböcker. Men särskilt de senaste åren när jag och min man antingen åker till mina föräldrar eller till hans föräldrar och träffar alla syskon och släkt och vänner, då finns det INGEN lästid för mig, utan man är bara social hela tiden.

  I år stannade vi hemma (i vårt eget hem) på nyår, och då passade jag på att ligga på soffan och sträckläsa böcker. Underbart! 🙂Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: