h1

Med ena ögat på klockan

januari 26, 2009

Januariläsningen är så mycket mera lyssnande än bokbläddrande. Hade det inte varit för ljudböckerna hade det ekat tämligen tomt i läsdagboken.
Pappersläsandet har gått trögt, än har det varit kvarglömda böcker, och än böcker som inte levt upp till förväntningarna. De senaste två veckorna har jag räknat ner sidorna i Boktjuven av Markus Zusak. Jag är väldigt medveten om att den här sortens läsning inte riktigt gör en bok rättvisa, men till mitt försvar måste jag ändå säga att om boken hade varit så bra som den utmålats hade jag ju fastnat och läst den i stora tuggor oavsett hur nära förfallodagen ligger. Nu läser jag som om jag tittade på klockan samtidigt. Senast onsdag lunchrast måste boken läsas ut. I nuläget har jag 100 sidor kvar. Med andra ord – hyfsade chanser.

Jag borde falla i fröjd över Zusaks språkanvändning, men jag gör det inte. Jag noterar den, men den får mig inte att bli exalterad. Visst är boken annorlunda på ett bra sätt, men det känns som om det krävs mer för att fånga mig på allvar. Jag kan inte låta bli att tänka på Vibeke Olssons Molnfri bombnatt, en annan skildrinmg av samma land i samma krig, men en skildring som fångade mig till den grad att jag såg inbillade stridsvagnar utanför tågfönstret, så till den grad att jag levde med bokens människor länge, länge efteråt. Något säger mig att jag inte kommer att leva länge med Liesel, Max, Rudy och de andra i Boktjuven. Det är ofta något ytligt fladdrigt över alla Zusaks försök att beröra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

One comment

  1. Vi har väldigt lika tankar om Boktjuven märker jag. Jag fattar heller inte tycke för karaktärerna, bryr mig inte alls om vad som händer dem.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: