h1

dagens bussmorr

februari 3, 2009

Jag när en hatkärlek till bussarna, i synnerhet till de som trafikerar i min nygamla hemstad.

I förmiddags var jag rent harmonisk när jag skulle hemifrån (det var nog för att det var förmiddag och för att solen sken). jag var till och med ute i hyfsat god tid när jag skulle gå till bussen. Det här innebär i klartext att klockan var 17 minuter över elva när jag gick nerför trapporna, på väg till den busshållplats fyra hållplatser från torget där buss 3, som startar 11:18 passerar. Sedan väntade jag. Och väntade. 11:23 började jag ha onda aningar, men slog bort dem eftersom jag faktiskt varit ute i tid och inte ens sett bussen passera på avstånd. 11:26 insåg jag mig slagen av lokaltrafiken än en gång, och började i rask takt marschera riktning jobbet. Det var förvisso solsken, men kombinationen iskall vind och vått hår gjorde ändå inte promenaden överdrivet njutbar. Och ska jag gå ute i vått hår och dra på mig förkylningar är tisdag fel dag i veckan, för det innebär att jag med allra största sannolikhet är feberfri igen om en vecka. (Ska jag vara hemma i feber får det gärna inträffa just en tisdag, eftersom tisdagarna för tillfället är jobbdagarna som Gud verkar ha glömt. Det är inte meningen att man ska ha såna jobbtisdagar egentligen, men något gick säkert fel någonstans.)

Väl framme vid jobbet blir jag arg på riktigt när tillfälliga kollegan berättar att jamen trean går ju ganska ofta för tidigt från torget, hon har varit med om att den gått sexton minuter över. Det var lite av en aha-upplevelse i klubbslagsformat – här har jag gått och trott att mina ständigt missade morgonbussar sedan jag bytte arbetsplats senast har haft att göra med min minskade motivation. Sedan visar det sig att det inte är jag som har issues, utan treans buss.

Nu försöker jag bestämma mig för vad som har störst effekt på lokaltrafikbolaget – att jag ringer upp och skäller på dem personligen, att jag övertalar forna arbetskamrater på tidningen att göra en utredning av brister i lokaltrafikens verksamhet med fokus på tidtabeller som inte hålls, eller att jag själv författar en kolumn med underliggande aggressioner. Det är väl inte konstigt om folk inte tar bussen när den går lite som chauffören vill och inte som det står i tidtabellen? Det är väl inte så konstigt om bussarna har för få passagerare om bolaget inte kan se till att grundläggande rutiner följs? Och om jag betalar avgift för ett månadskort för att ta mig till och från jobbet ska det inte behöva sluta med att jag väntar förgäves vid en hållplats för att sedan gå hela vägen minst en gång i veckan. Det fattar väl vem som helst att folk hellre tar bilen till jobbet. Det skulle minsann jag göra också, om inte vägen till att Ika tar bilen till jobbet är så lång att det ändå inte skulle komma att ske på den här sidan sommaren.

(Jag vet att jag låter som nidbilden av en upprörd pensionär här ovanför – men det här är egentligen ett större problem än att jag oplanerat får gå till jobbet minst en gång i veckan. Det går inte att tro att befolkningen kommer att göra miljövänligare val om de miljövänligare valen på alla andra sätt är ofördelaktiga för individen. Man lever inte av gott samvete allena.)

Läs även andra bloggares åsikter om ,

One comment

  1. Blir nästan nostalgisk. Efter tre år med 3:ans buss i vardagen förstår jag precis din frustration!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: