h1

Även jag är bokkonsument

juli 9, 2009

En månadsgammal enkät från bokhora.

Senast köpta inbundna bok: Jag kommer inte ihåg när jag senast köpte en inbunden bok. Räknas en bokbytesbok? I så fall Lavinia Greenlaws Musikens betydelse för flickor, som kom med hem från en bokbyteshylla i mitten av maj. Jo, i slutet av april nån gång köpte jag ju faktiskt Tordyveln flyger i skymningen på loppis också…
Senast köpta pocketbok: Shakespeares En midsommarnattsdröm och Tara Altebrandos The Pursuit of Happiness (som jag faktiskt köpte tack vare bokhore-Johanna L:s hyllande och Prep-jämförande)
Favoritgenre: Jag vet inte om jag har någon. Har snarare genrer jag i allmänhet undviker, men annars tycker jag att det finns så mycket annat som får mig att tycka om böcker än just genren. Men visst, jag är svag för vissa typer av flickböcker, serier/grafiska romaner, sympatiska novellsamlingar, bilderböcker, riktigt smart underhållningslitteratur, Stora Berättelser (tänk Utvandrarna och Jerusalem), ungdomsböcker…
Ultimata längden på en bok: Beror mycket på boken. Men i allmänhet har jag en tendens att skjuta upp läsandet av tegelstensromaner därför att de ser så väldigt mastiga ut betraktade från utsidan.
Favoritbokhandel: Jag beställer en del från AdLibris, i synnerhet nu sedan de infört portofri leverans till R-kiosker (fast jag har ändå fått hämta ut alla mina paket på posten). Fast allra mest böcker köper jag second hand, antingen från antikvariatet Lafkan, eller också från olika typer av loppmarknader.
Favoritbibliotek: Jag tycker väldigt mycket om huvudbiblioteket här i Vasa och kan ägna mycket tid åt oplanerat strosande och hylltittande, även om jag väldigt sällan behöver låna hem mer skönlitteratur.
Favoritplats att läsa (i hemmet): Soffan, alternativt sängen innan jag somnar och innan jag stiger upp lediga dagar. Har en läshörna komplett med hårdstoppad 50-talsfåtölj också, men av någon anledning känns den inte lockande sommartid.
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På tåg läser man bra. Annars tycker jag om att sitta på en närbelägen brygga och läsa under den varmare årstiden också.
Fem författare du alltid köper i inbundet format: Det är minsann inte författarnamnet som avgör. Det jag köper i inbundet format är oftast facklitteratur (typ kokböcker och annat handboksliknande). Sedan köps det en del inbundna begagnade böcker som jag råkar hitta, och så finns det en liten mängd inbundna böcker köpta för att de inte fanns på biblioteket eller i pocketversion och för att jag nödvändigt ville läsa dem.
Bästa lässnackset: Choklad.
Bästa läsdrycken: Te, helst i en stor mugg som räcker länge. Riktigt varma dagar kan jag också tänka mig kylskåpskallt mineralvatten eller god saft med isbitar i.
Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Något stillsamt och lagom monotont, typ vindens sus i träden. Musik funkar inte, finns det sjungen text lyssnar jag på den, är det instrumentellt går jag ändå så mycket upp i musiken att jag inte kan koncentrera mig på boken samtidigt. Alternativt stänger jag musiken ute, och vad är det då för vits?
När på dygnet läser du helst?: Långa lata ouppstigna förmiddagar är en höjdare för läsning…
Bästa bakfylleläsningen: Jag har faktiskt aldrig haft behov av dylik. Däremot, om jag har feber, då vill jag ha något lättuggat, typ ungdomslitteratur utan allt för mycket experimenterande.
Bästa kollektivtrafikläsningen: Det jag läser för tillfället, om det inte är en väldigt otympligt stor bok som är jobbig att släpa med sig. Ibland kan man snubbla över en novellsamling där novellerna har lagom längd för att läsas under ens normala bussresor till och från jobbet, och då kan boken i fråga vikas åt bussläsning.

(Ja, och sedan jag började på den här enkäten men innan jag hann bli färdig kom faktiskt mitt senaste AdLibris-paket, och inte till posten förstås, nu när jag ändå passerar just Posten på väg till lunch varje dag. Paketet innehöll dessutom något så uppenbart ovanligt som en ny, inbunden bok – Maria Küchens Att skriva börjar här.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

One comment

  1. Den här listan lär jag låna småningom. 🙂 Jag visste inte det där om adlibris och r-kioskerna, kan vara en användbar kunskap…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: