h1

Bokfrågornas ABC: C

januari 6, 2010

Dags för bokstaven C. Lilla O varnade för att bokstaven kändes svår och att frågorna därmed blev krystade. I det här fallet kan krystade frågor vara rätt underhållande, men knepiga, det var de.

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Böcker med kvinnliga huvudpersoner mellan 25 och 35 som ägnar ohälsosamt mycket tid och energi åt matnojor, shopping och märkliga relationer. Ett utmärkande drag för de här böckerna är dessutom att kvinnorna förväntas vara roliga på det där våpigt fåniga sättet. (Sa jag att jag ofta blir väldigt frustrerad på böcker ur den här genren?)

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

Stolthet och fördom, där hela handlingen kretsar kring att bli gift, att bli gift i rättan tid och att bli gift med rätt man. Men åh, en så fin roman det blev av alla irrvägar kring bröllopsceremonierna!

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

Största och största… Jag har inte direkt aktivt listat och memorerat anti-hjältar jag läst om, men för att ta två helt olika: Bridget Jones och Alfons Åbergs pappa. Bridget för att jag så ofta skämdes ögonen ur mig och ville be henne att ta sig samman när jag läste om henne. Pappa Åberg för att han är lite stillsamt hemmabrun och väldigt långt från de traditionella (och ofta väldigt osynliga) papporna i lite äldre barnlitteratur. Idag vill jag tro att det ser lite annorlunda ut. Åtminstone lite.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

Att läsa var det som hade gjort mig till mig själv, det hade gett mig nyfikenhetens och medkänslans gåvor, en medvetenhet om världen som en besynnerlig och livfull och motsägelsefull plats, och det hade gjort att jag inte var rädd för dess besynnerlighet och dess livfullhet och dess motsägelser.

(Curtis Sittenfeld: Presidentens hustru, s. 330)

bokutmaningar, Bokfrågornas ABC, Bridget Jones, chick-lit, Alfons Åberg, antihjältar, läsning, Curtis Sittenfeld, Presidentens hustru

2 kommentarer

  1. Jag som hatar hundöron var faktiskt tvungen att vika sidan med just det här citatet för att inte glömma av det. Fantastisk bok som jag ska sätta mig och skriva om nu!

    Håller med dig både om Bridget Jones och Alfons pappa! Kul att läsa dina svar!


  2. Ändå kan jag gilla chicklit ibland. Det är vad det är, man vet vad man får på något sätt.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: