h1

Separationsångest

februari 10, 2010

För några minuter sedan läste jag ut de sista sidorna i Öppet hav, Annika Thors sista bok om Steffi och Nelli. Efter att ha sett tv-serieversionen av de fyra böckerna på svt play under senhösten och den tidiga vintern ville jag absolut läsa om böckerna också. Nu är det gjort, och som jag kommer att sakna dem.

Pratade tröstläsning och litterära snuttefiltar med Josefin häromkvällen. Det finns så många sorter av dem, även för enskilda läsare. Det finns de välkända och upptrampade verken där man känner varje ny krök av berättelsens väg. Där är det trösterikt att vila sitt huvud när livet känns tungt i stort eller smått.
Sedan finns också de här böckerna, fungerande omläsningar av favoriter från yngre dagar. Man kan med all rätt undra hur trösterikt det är att läsa en serie böcker som skildrar två judiska systrars krigsbarnstillvaro under andra världskriget – men i just den här bokserien är det inte de yttre händelserna som är det trösterika, utan snarare den underliggande stämningen av att livet går vidare oavsett hur svårt det känns, av att det trots allt finns goda människor i världen.

Men separationsångest har jag haft under hela den här sista boken. Jag vill hålla kvar det läsflyt som böckerna har försatt mig i, suget från en bok som får mig att prioritera bort datorsittande och slösurfande till förmån för läsfåtöljen. Den där litterära världen där jag vill krypa in och bosätta mig, samtidigt som den får mig att dra paralleller till mitt eget jag och mitt eget liv.
Nu vet jag inte vilken bok som ska få ersätta berättelserna om Steffi och Nelli. Jag fixar inte det invecklade och avancerade just nu, utan söker mer av det här ombonade som bäddar in utan att få mig frustrerad av schablonmässighet. Tröstelitteratur är kanske inte exakt rätt term, utan snarare trygghetslitteratur.

Vad läser man när man vill ha bara lagom mycket tuggmotstånd?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: