h1

Bokfrågornas ABC: H

februari 23, 2010

Från Lilla O som vanligt.

Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?

Mest och mest… Det beror ju på vilken dag eller vilket år man frågar. Cordelia Kenn i Aidan Chambers Det här är allt är i alla fall en favorit. Jag vet att hon är en fiktiv litterär skapelse, men det känns ändå som om hon har levt och funnits på riktigt.

Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?

Jag misstänker att jag börjar framstå som något tjatig, men jag tänker faktiskt på Selma Lagerlöfs Jerusalem nu igen, och då på Ingmar Ingmarsson den yngre. Han som inte vill, men offrar sig i alla fall – för släktgården, och för människorna omkring den. I filmversionen är han dessutom just sådär hjältesnygg, även om han enligt Lagerlöf var allt annat än bildskön.

Och den ultimata hjältinnan?

Jag är svag för Dina i Lene Kaaberbøls Skämmarserie, men egentligen handlar det inte så mycket om vem hon är utan om det hon får symbolisera. Slutet i den sista delen, när Dina till sist lär sig att hitta sin egen väg i stället för att slitas mellan moderns och faderns inriktningar, känns fortfarande magnifikt. I synnerhet det som Dina gör med sitt val och sina förmågor.

Vilken är den bästa historiska roman du läst?

Om vi får kalla romaner som utspelar sig under första halvan av 1900-talet för historiska är det tveklöst Vibeke Olssons Molnfri bombnatt som är min favorit. Så levande, så engagerande, så intensiv. En av de där romanerna som får en att uppleva livets svärta och storhet så intensivt att man har svårt att landa i sin egen verklighet efteråt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

One comment

  1. […] i böckernas värld som du identifierar dig med mest? Jag tänker faktiskt svara samma sak som på frågan om huvudpersonen: Cordelia Kenn. Hennes ständiga funderingar, hennes kärlek till litteraturen, språket och […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: