h1

Bokfrågornas ABC: L

april 30, 2010

L som i listor och ledamöter. Från Lilla O, som vanligt.

Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?

Jag började anteckna utlästa böcker i ett häfte i maj 1998, och har fortsatt sedan dess. För tillfället använder jag fina Booknotes, som dessutom har avdelningar för böcker man vill läsa och för böcker man har lånat ut. Dessutom är jag med på bok.nu och boktipset.se där jag betygsätter och till viss del kommenterar böcker jag har läst. De här båda sidorna är roliga komplement, men innehåller inte alla titlar jag läst, så än så länge är Booknotes den mest pålitliga.

Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?

Tycker väldigt mycket om, läser periodvis, men sällan hela diktsamlingar. Speciellt mycket tycker jag om Edith Södergran, men allra helst läser jag egentligen antologier. Enskilda diktfavoriter har jag ungefär hur många som helst.
Jag tycker om lyrikens koncentrat, att så mycket kan sägas med så få ord och att lyriken helt och hållet saknar utfyllnad. Sedan tycker jag också om att ordens klang och ljud betyder så mycket, att orden smakar och lyser på ett helt annat sätt än i övrig skönlitteratur.

Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?

Selma Lagerlöf är förstås favoriten framom andra.

Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.

Jag saknar i allmänhet det tålamod som riktigt långsamma böcker kräver. Jón Kalman Stefanssons Sommarljus, men sen kommer natten hör till den sällsynta sortens böcker som jag frivilligt läst långsamt för att inte överväldigas.
En annan kategori långsamhetsböcker är de där som ligger i en halv evighet i högen bredvid huvudkudden. Den av många så prisade Berättelsen om Pi av Yann Martel har återfunnits i den högen de senaste 22 månaderna, och har därmed bibehållit samma position i högen under tre flyttar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Förlåt att jag dröjt med att titta in. Är också en stor beundrare av Selma Lagerlöf! Har också bokhögar, inte bara vid sängen utan i hela huset, och en del verkar aldrig bli lästa.


  2. […] Ikas ord 2.0 […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: