h1

Rosa sommarläsning

juni 17, 2010

Senaste dagarnas läsning har varit av den knallrosa sortenPilträdens systrar: Vänskapen växer, av Ann Brashares. Utmärkt läsning för en Ika sommartid när jag vill ha något att sjunka in i utan motstånd. Ann Brashares är författaren som skrev om Systrar i jeans, och det är väldigt tydligt att Pilträdens systrar är en uppföljarserie. Tre tjejer den här gången, sommaren före high school. En vänskap som har en hel del år på nacken, men som liksom har runnit ut i sanden den senaste tiden. man växer upp, får nya kompisar, blir någon annan och tycker plötsligt inte att man går så bra ihop med personerna från det tidigare livet.
Pilträdens systrar har väldigt mycket gemensamt med sina föregångare. De tillbringar sommarlovet åtskilda, de skriver brev till varandra när allt känns som värst (men till skillnad från jeans-systrarna skickar de oftast inte breven) och de kommer ut som lite mognare individer på andra sidan sommaren. För att jag och andra läsare inte ska sucka trött över hur mycket den här boken har gemensamt med de tidigare böckernas koncept har Brashares förekommit oss och skrivit in de äldre tjejerna i handlingen. En av dem får till och med en statistroll utan repliker. Framför allt ser Pilträdstjejerna Jo, Polly och Ama väldigt mycket upp till systrarna i jeans, och försöker ibland kopiera deras koncept. Charmigt och avväpnande.
Litteraturnörden i mig känner ett behov av att påpeka att det här inte är Stor Litteratur på väg att kanoniseras. Nej, inte alls. Men den fungerar väldigt bra som verklighetsflykt ett par sommarkvällar när jag är trött efter jobbet. Visst, jag befinner mig bortom målgruppens ålder och ibland blir det lite väl tydligt vad författaren försöker säga med sina olika karaktärer. Jag kan inte låta bli att charmas ändå, eftersom det är så fina saker, saker som tjejerna dessutom tillåts komma på alldeles på egen hand.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: