h1

Bokgodis

september 30, 2010

Började läsa Anders Börjelids Eldbärare igår kväll, och redan i förmiddags började jag hitta tillbaka till storyn och komma ihåg varför jag tyckte så mycket om Ondvinter, och undra hur jag egentligen kunde glömma det och låta Eldbärare ligga hemma oläst så länge.
Så fin fantasy det här, fin och annorlunda och smart. Ta det här med hur Börjelid använder sig av vädret – ondvintern som suger allt livsmod ur dig (alla som likt mig mår illa av ljusets frånvaro vintertid lär känna igen sig), eller som nu i Eldbärare där en av tvillingarna möter en snöstorm så vass att den skär upp sår om man inte aktar sig. Det här sättet att ta ett fenomen alla känner till och ge det en twist så att det fördjupas känner jag igen från Lene Kaaberböls Skämmar-serie. Faktum är att jag tänker på Kaaberböl när jag läser Börjelids beskrivningar av könsrollerna bland Blodets folk också, och jag börjar bli nyfiken på om Anders Börjelid också har läst Skämmar-serien, eller om det här bara är en nödvändighet om man ska skriva bra nordisk fantasy numera.

(Det här är alltså ett boktips för folk som har ens ett litet intresse av att läsa fantasy. Ondvinter och Eldbärare är de första två delarna av fyra, och fortsätter det så här kommer jag knappt att kunna bärga mig tills del tre kommer ut.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annons

6 kommentarer

 1. Mm, Björkelids böcker är finfina.


 2. Jag kan kanske stilla nyfikenheten något: Björkelid har inte läst Kaaberböl – även om hon står i hyllan här hemma. Försöker överlag att låta bli att läsa sådant som ligger nära det jag skriver. Antingen tänker jag och Kaaberböl lika, eller så är det helt enkelt en trend.

  I övrigt: Tack för alla fina ord. Sånt värmer.


  • Ser man på – det är inte varje dag man blir läst av författaren till den bok man läser. 🙂
   Jag kan varmt rekommendera Kaaberböls böcker om Skämmerskans dotter om du någon gång befinner dig i den situationen att de inte känns för näraliggande – väldigt läsvärd ungdomsfantasy.


 3. Tack för tipset, de böckerna måste jag leta upp!


 4. Författaren heter Anders Börelid. Inget j efter r:et i efternamnet med andra ord…


  • Författaren själv menar nog att han stavar det Björkelid, med både j och k. Men han kan ju ha fel …Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: