h1

Matutmaningen rapporterar:

januari 10, 2011

Lite på omvägar har jag inspirerats av Micaelas sluta-kasta-mat-utmaning.
Jag har varit lite dålig på att göra måndagsrapporteringar, dels för att jag fortfarande försöker få grepp om var gränserna för mitt eget matkastande går, och dels för att det efter alla dessa helgdagar är svårt att hänga med i veckorytmen och komma ihåg när det är måndag. (I fredags hade det till exempel kunnat vara måndag, eftersom torsdagen var en söndag, men jag tyckte mest att det kändes som lördag.)

Principen för utmaningen: Sluta kasta mat. Det man kastar får man inte köpa mer av innan månaden är slut. Bra princip, men frågan är förstås var man drar sina egna gränser.
Det senaste är att jag experimenterar med att ta tillvara gräddskiktet från den hemgjorda filen i en plastburk, i akt och mening att ta hem den åt katterna när jag hälsar på mina föräldrar. De gillar nämligen filgrädden, medan jag mest får kväljningar av den. Nu skulle man kunna tycka att jag kunde lära mig att äta upp filen med gräddskikt och allt – och hade det varit mejerifil som har ett tunt och jämförelsevis omärkligt gräddlager hade jag antagligen valt den vägen, men gräddlagret på den hemgjorda filen blir tämligen tjockt och bastant. Teoretiskt kan man spara filgrädden åt katterna, nu återstår bara att se om systemet fungerar i min egen praktik också.

Annat som har kastats:

 • Ett ämbar med rester av det som en gång varit turkisk yoghurt, men som de senaste månaderna mest tjänstgjort som någon sorts relik längst bak i kylskåpet.
 • En låda suspekt laxsås, samt
 • de mest isblandade delarna av ett glasspaket, båda dessa resultat av frysavfrostningen som jag genomförde i torsdags.

Utmaning inför den kommande veckan:
Kylskåpet borde också utsättas för en grundlig städning, vilket kommer att innebära betydligt mer matavfall. De mera suspekta hörnen av kylskåpet aktualiserar ändå en fråga som jag tycker är intressant i sammanhanget: Borde jag straffa mig själv med punktvisa inköpsförbud även när det gäller de matvaror som garanterat var oätliga redan före januari inleddes och jag fick höra om den här utmaningen? (Tyvärr finns det saker i mitt kylskåp som borde ha lämnat det för mycket länge sedan.)
Resultatet av att städa kylskåpet skulle alltså vara dubbelt – jag får ett fräschare kylskåp med mera överskådligt innehåll, samt: jag slipper den här sortens funderingar.

Jag upplever egentligen inte att jag kastar speciellt mycket mat, men samtidigt vet jag att jag kunde bli bättre på att hålla koll på vad jag har hemma och se till att råvarorna omvandlas till mat medan tid är. När råvarorna väl har blivit en maträtt brukar det inte längre vara något problem.
Sådär som en liten bieffekt av sluta-kasta-mat-utmaningen och av årsskiftet med alla dess goda föresatser har jag också blivit lite inspirerad att grundligt gå igenom allt det som man i ett välplanerat kök skulle förvara i skafferiet, och minimera mängden av de här varorna. Använda upp det som blivit liggande och fortfarande kan ätas, ta skeden i vacker hand och kasta bort det som inte längre kan användas. Lite sådär som jag tänker flera gånger i året när det gäller det svällande teförrådet. (Matlagningen den här månaden skulle alltså kunna bli lite som när man förbereder en flytt, eller som den där månaden 2006 när jag inte lyfte studiestöd och lönen från deltidsjobbet var försenad.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annons

3 kommentarer

 1. Om du får ett gräddlager så måste det vara icke homogeniserad mjölk?


  • Det stämmer, Valios ekologiska är lyckligtvis icke-homogeniserad. En nackdel just i fallet med gräddlagret på hemgjord fil, men i övrigt vill jag gärna ha min mjölk så obehandlad som möjligt. Redan pastöriseringen ger ju en otäck bismak.


 2. Jag och min sambo kastar rekordlite mat tror jag, men jag har så fruktansvärt svårt att kasta sånt jag har betalat för (eller, inte betalat för också …), det är nog en kombination av att jag är rätt snål och av att jag hatar att se saker gå till spillo.

  Sv: Varsågod! Hade jag vetat det tidigare hade jag fixat det, men jag har aldrig tänkt på rss-läsaren innan 🙂

  Jag vet hur det är. Ibland orkar man inte med håret över huvud taget. Jag kan bli så less på allt grejande vissa dagar, och andra dagar känns det jättekul. Men jag kan rekommendera de produkter jag använt nu, det känns verkligen inte att det är något i håret. Det kan vara lite stelt första dagen, men i dag till exempel är det jättemjukt och ser väldigt naturligt ut.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: