h1

15 – Favorithuvudperson, manlig

februari 28, 2011

Johanna Ö på bokhora tycks ha samma sorts issues med de 30 bokdagarna som jag har – allt ska vara så absolut hela tiden. Jag är inte sådär absolut och exkluderande i mitt läsande. (Jag är en sån som läser klassiker varvat med deckare varvat med aktuella romaner varvat med flickböcker från 60-talet varvat med lyrik varvat med noveller varvat med serier…)

I alla fall: En manlig huvudperson jag tyckte väldigt mycket om när jag läste om honom var Gustav i Gunbritt Sundströms Maken. Grejen med Maken är ju att bokens huvudperson och jagberättare Martina inte alls är lika säker på att hon tycker om honom och att hon vill ha honom. jag var inte alldeles i fas med Martina och med den här bokens idé när jag läste den, och ville i synnerhet under första halvan av boken ganska ofta ta ett allvarligt snack med Martina och säga att hördu, om inte du vill ha honom så kan jag ta honom istället.

Det här är ett sätt att favorisera vissa litterära personer av manligt kön. Vissa skulle säkert tycka att det gränsar till det objektifierande – men kom ihåg att jag inte drar in Mr Darcy i det här sammanhanget. Mr Darcy är faktiskt så odräglig att jag inte tror mig om att ha Elizabeth Bennets tålamod med honom. Fast jag har ju sett hur det gick i Lost in Austen, så man vet ju aldrig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

One comment

  1. Jag gillar ditt sätt att läsa, det påminner mycket om mitt, förutom att mina flickböcker brukar vara från några årtionden tidigare… 🙂Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: