h1

Filmisk musik

december 17, 2011

Jag är en sån där som är svag för filmmusik. Inte bara i filmerna, utan till och med som lösryckta musikstycken ur filmer jag inte ens har sett. Det har till och med gått så långt att en starkt bidragande orsak till att jag sett vissa filmer har varit vetskapen om vem som komponerat filmmusiken.

Yann Tiersens musik till Amélie och Good Bye Lenin! har länge varit långtidsfavoriter, likaså en skiva med blandad filmmusik av Björn Isfält (det är han som bland annat skrivit musiken till Resan till Melonia, Mitt liv som hund, Änglagård – andra sommaren och Ronja Rövardotter).
Snubblade över vetskapen om en motsvarande skiva med Stefan Nilssons filmmusik, och kunde inte låta bli att göra en liten biblioteksreservation. Satt sedan igår kväll och fascinerades vid upptäckten att jag utan att kolla med cd-omslaget omedelbart kände igen musiken från de filmer jag faktiskt sett (Jerusalem och Den ofrivillige golfaren). I synnerhet det avskalade flöjtintrot till Forsen ur Jerusalem stannade kvar länge efteråt.
Sedan gick det så där märkligt som det ibland går med musik man annars hör ganska sällan (bara så ofta som man ser om en favoritfilm): Den dyker upp överallt. Ett dygn efter första lyssningen på länge har jag både kommit på mig själv med att nynna flöjtintrot ett antal gånger, och dessutom till min stora förvåning mött det i senaste avsnittet av FST:s Boktid.

Nu skulle ni förstås gärna vilja ha en länk till Spotify eller Youtube? Jag också. Men både Stefan Nilssons och Björn Isfälts musik är väl undangömda pärlor. Fjärrlån eller fantastiska second hand-fynd verkar vara enda lagliga alternativet att komma över dem. (Själv håller jag mycket hårt i den Isfält-cd som jag råkade hitta på en stockholmsk skivbörs för flera år sedan.)

(Okej, nästa gång jag bloggar om musik ska jag vara mindre navelskådande och blogga om något som man kan lyssna på utan att vänta i flera dagar på biblioteksreservationer.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer

 1. Haha, exakt de exemplen på filmmusik brukar jag också lyssna på! Har förresten båda skivorna med Nilssons och Isfälts musik sedan många år och minns inte ens varifrån de kom, men ja, bra är de!


 2. Filmmusik kan vara helt otroligt bra. Hos oss är det för tillfället Bear McCreary som gäller (Battlestar Galactica, The Walking Dead). Okej, tv-seriemusik, men det räknas väl? 🙂
  Hemsida: http://www.bearmccreary.com

  Inte dissa bibliotekets förresten, jag gillar att låna skivor på bibban.


  • Min mening var inte att dissa bibliotekets skivor – bara det att jag ibland blir lite otålig medan jag väntar på dem så här i ”klicka hem genast”-tidevarvets anda. Och så det då att ett av spåren på omtalade biblioteksexemplaret av Stefan Nilsson-skivan inte fastnade i min iPod.


 3. Kolla förresten alldeles speciellt in
  den här!

  Något så coolt har jag sällan hört/ sett.


  • Tack för tipset! Mycket fascinerande musik. Säg mig, är all Battlestar Galactica-musik av den här kalibern? Har nämligen första säsongen på dvd, men har inte kommit mig för att se den än. Låter musiken så här borde jag kanske ta tag i den så snabbt som möjligt. 🙂


   • Förlåt, kommer med lite sent svar. Jag tycker absolut BSG är sevärd, inte bara för musikens skull 🙂 Ge den en chans. Musiken till säsong 1 är nog den svagaste, eller åtminstone minst imponerande, men den blir allt bättre.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: