h1

Fenomen i vardagen

februari 16, 2008

Åh, jag är så fantastiskt duktig. Det känns som om jag har utfört storverk.
Vad jag egentligen har gjort är att jag har beväpnat mig med skruvmejsel, kasserad diskborste, gummihandskar och tallsåpa och gett mig i kast med golvbrunnen i duschen. Jag har länge gått och dragit på det här – det har luktat lite mystiskt när man duschade, och jag har varit ytterst medveten om hur länge det är sedan saken sist åtgärdades. Men åtgärdens natur gör att man drar ut på det hela. Nu gick det inte längre, eftersom vi hade en begynnande översvämning varje gång man duschade.

Så jag tog ett djupt andetag och rensade. Blev sedan ytterst konfunderad när jag upptäckte att det fortfarande var översvämningsvarning trots att jag fjärmat en stor mängd onämnbarheter. Men: efter en stund med vatten över golvet hörs plötsligt ett ljudligt schlörp och allt vatten försvinner i ett nafs. Problemet löst, med andra ord. Fast nyfiken som jag är undrar jag hur det gick till. Någon rörmokare bland mina bloggläsare som kan förklara den fördröjda effekten?

Om jag sedan inte uträttar så mycket mer den här helgen har jag i alla fall åstadkommit ett storverk.

Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer

  1. Åh det är så äckligt. Och jag får alltid uppgiften eftersom det är mitt hår som sitter därnere och skrattar rått i en sörja. Jag hatar avlopp.


  2. Åsa: Jag får alltid uppgiften eftersom de jag bott med de senaste åren helt enkelt inte gör det… Trots att det helt säkert är minst lika mycket av deras hår i avloppet.


  3. Det brukar bli klumpar av hår, hudavlagringar, tvål + fett. Man kan köpa s k ”propplösare”, som består av kaliumhydroxid + metallflagor (inte speciellt nyttigt för avloppsrören). Det fungerar på samma sätt som när man gör tvål av fett, d v s en alkalisk esterhydrolys (förtvålning) där metallflagorna fungerar som katalysator, och fettet hydrolyseras till glycerol + fria fettsyror. Det är för övrigt samma typ av reaktion som när man gör biodisel (RME=Rapsmetylester) av rapsolja + metanol.


  4. Mållgan: Jodå, jag känner till de kemiska propplösarnas existens, men dels är de inte speciellt miljövänliga, och dels tror jag att det är effektivare att faktiskt rent mekaniskt ta bort det som sitter i vägen. Misstänker att dte ger en mera långvarig effekt…


  5. För att vara kärringen mot strömmen måste jag ju inflika att sånt där jobb är det bästa jag vet, älskar att skruva upp handfat o rensa golvsilar. Men man måste vara på ett visst sorts humör för att orka ta tag i det, men när det infinner sig, då är det kalas!


  6. Haha, det här med golvbrunnen i duschen verkar vara ett kärt ämne bland bloggare. Jag har nu läst en hel del inlägg om förvåningen kring stank och….färg…(ämnet är nästan lika populärt som särskrivning)

    För övrigt blev jag riktigt kär i den som blev min man när jag såg att han städat en golvbrunn, och han berättade länge om denna erfarenhet.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: