h1

För visuell för lågenergilamporna

november 3, 2010

Mörkertiden och allt det där. Man kan ha mysbelysning inomhus, säger folk, fast jag betvivlar lite.
Halva förra veckan satt jag i halvmörker vid datorn alternativt tände stearinljusen i fönstret eftersom jag inte orkade leta i skåpen efter en ersättande lampa till den som darrat till och dött mitt framför ögonen på mig. Sedan tog jag tag i saker och ting, hittade en energisparlampa som utlovade warm comfort light och kände mig jättenöjd. Ända tills jag tände lampan, och såg allt bada i ett sjukligt gulgrönt sken. Ännu värre blev det av att den stod placerad strax bredvid datorskärmen som med sitt vita ljus gör allt för att understryka det gröna.

Jag uthärdade två kvällar, sedan bytte jag plats på sänglampan och skrivbordslampan. Nu har jag i och för sig ett ganska obehagligt kallvitt ljus över skrivbordet, men det skär sig åtminstone mindre mot ljuset från datorskärmen. När jag lägger mig om kvällarna försöker jag intala mig att ljuset inte är äckelgrönt, utan varmt och mysigt. Det går inte överdrivet bra.

Jag är ju egentligen en sån där miljöivrare, men jag har mina begränsningar. Om det inte går att göra vackert vill jag inte vara med. Hållbara material slits vackrare än plast, ekoråvaror smakar ofta bättre än de konventionella och loppisfynd ser ofta roligare ut än de nya billighetsvarorna. Nu kan jag konstatera att jag tydligen är för visuell för lågenergilamporna, för jag har banne mig inte mött en enda som har ett ljussken jag skulle benämna vackert, eller ens uppfatta så neutralt att jag inte irriterar mig på det.

Finns det någon som har hittat en lågenergilampa som sprider ett vackert sken, eller måste jag bli en sån där jobbig typ som hamstrar glödlampor så länge de finns att få tag på, en sådan som jag inte alls hade tänkt bli?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer

  1. jag håller med om att lågenergilampor har ett ganska hysteriskt starkt ljus, och jag kan ärligt inte säga att jag vet någon som är ”bra”. Däremot hittade jag världens snyggaste lågenergilampa idag (finns på min blogg!) som även om den motsvarar 60watt åtminstone gör en lite varm i själen pga designen! 🙂


    • Det är ju inte bara ljusstyrkan som är ett problem, utan snarare färgtonen och lysrörskänslan.
      Gillar åtminstone utseendet på lampan i din blogg, skulle kunna tänka mig en sån ovanför matbordet – om den bara har ett vackert sken också. 🙂Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: